AcasăNewsLovitură pentru studenți! Ce le pregătește premierul Cîțu. Președintele ANOSR: „Ne gândim...

Lovitură pentru studenți! Ce le pregătește premierul Cîțu. Președintele ANOSR: „Ne gândim la acțiuni de protest”

studentiLovitură pentru studenți! Ce le pregătește premierul Cîțu. Președintele ANOSR: „Ne gândim la acțiuni de protest” / foto: EduPedu

Premierul Florin Cîțu a anunțat tăieri în mai multe zone pentru ca România să se încadreze într-un deficit de 7%, potrivit Legii bugetului pe 2021.

Printre măsuri se numără limitarea numărului de călătorii gratuite pe care studenții le au în rețeaua CFR. Șeful Executivului vrea să se revină la modelul din anul 2016.

Până la hotărârea de guvern dată de guvernul PSD condus la acea vreme de Sorin Grindeanu în 31 ianuarie 2017, studenții au beneficiat de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Eliminarea transportului gratuit cu trenul

Surse din PNL au declarat că premierul intenționează să reducă subvenția pentru transportul studenților, care nu vor mai beneficia de transport gratuit cu trenul, decizie care i-a nemulțumit pe reprezentanții studenților români.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri.

Președintele ANOSR a declarat că măsura nu este justificată și ca îndeamnă toți studenți să trimită mail-uri către premier în care să își exprime opoziția.

„Aparent vorbim de o obsesie a domnului premier Cîțu care și în anii anteriori spunea ca ar trebui desființată această facilitate, deși în 2017 senatorul Florin Cîțu spunea că impactul bugetar este unul redus. Ne punem întrebarea ce s-a întâmplat de s-a răzgândit”, a declarat Horia Șerban Onița.

Studenții amenință cu proteste

Potrivit lui Onița, impactul ar fi de „215 milioane lei prognozați pentru 2021 care ar reprezenta 0,01% din PIB”.

Conform datelor primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii și impactul bugetar al acestei măsuri, s-a constatat că impactul bugetar este unul redus, așa cum declara și prim-ministrul Cîțu, în valoare de 214.500.588 lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021.

„Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit”, spun reprezentanții studenților din România.

Potrivit lui Onița, era un avantaj mai ales pentru studenții care fac naveta.

„Vom solicita studentilor din țară să trimită adrese către mailul lui Florin Cîțu pentru a arăta opoziția la această decizie, dacă se va continua (cu această propunere – n.r.) ne gândim și la acțiuni la protest”, a declarat acesta.

author avatar
Andreea Vlad
250 afisari

11 COMENTARII

  1. Prostanacii trebuia sa le dea tikete de drum ca la pensionari in loc sa le dea tikete de masa. Cum dracu sa dai tiket de tren la 80 de ani… Da ei taie tot la studenti… Multi studenti din provincie vor o reducere măcar de sarbatori.
    Masuri hunomarxiste care apasa si mai tare in saracia Harcov.

  2. Văd că acest guvern poate să ne facă si bucurii, pe bune. Tăierea tainului dat de Dragnea studenților, ca sa poată să participe la demonstrațiile anti Dragnea sunt, in sfârșit,făcute. Trebuia sa se facă mai demult, dar si acum este bine că se face.. Actionati mai hotarât tovarăși.

  3. cei care le au dat nu au fost buni i au huiduit cu rezistii in piata acum ca le taie sa fie sanatosi si sa primesca ceeea ce se prevedea dar ei ca studenti au viziunea de la cantina pana la discoteca ,si atat!!!!!!!!

  4. f bine
    cine are bani de mers la oras la facultate bine cine nu , merge la munca campului sau la alte munci
    In perioada interbelica perioada de mare prosperitate a Romaniei cand erau la putere liberalii si taranistii studentii nu aveau gratuitate pe tren
    Asa ca……………pa!

    • Dar cele mai luminate capete erau scolite pe banii partidului la Pari or Viana. Acum pe banii partidului se ia alcool muzical… sau se scoleste la Moscova…

      • Da, pe banii partidului, nu pe banii statului.
        Si la Moscova s-au pregatit specialisti. Am avut profesori pregatiti la Moscova care i-ar bate la fund pe actualii profesori.
        unul din profesori, mare specialist in domeniul lui, era luat cu avion particular si dus in uzina, atunci cind se intampla ceva cu utilajul respectiv.
        Voi aveti actualul ministru al muncii cu studii la rusi, dar, cica, nu a sustinut examenul final ca nu i-au placut profesorii!
        nu stii cine?
        1. cea care nu stia ce varsta are cand a fost intrebata de reporteri;
        2. cea care a intrebat de ce trebuie tv la Hunedoara cand s-a discutat despre tv HD
        3. cea care a decclarat ca trebuie sa asigure oamenii ca se culca vii si nu se scoala morti.
        O stii?

  5. 🙂 Au iesit tinerii in strada sa pice ciuma rosie…Si acum au parte de febra galbena…cu tenta albastruie…de defunct…

  6. Ar fi fost bine sa avem noi studenți atat de cititi si de rafinati incat sa iasa in strada ca pe vremea ciumi rosii… eheh…

  7. Facultatea nu este obligatorie. Daca ai bani sa platesti taxe de scolarizare inseamna ca ai bani si de transport. Si eu am facut facultatea, am terminat-o in 1983. Am avut bursa, din care se oprea contravaloarea mesei si cazarii, restul il primeam de la casierie. Suma rest era diferita, functie de tipul bursei(integrala 2, integrala 1, republicana). In perioada comunista – nu am beneficiat de facilitati in transport in comun, plateam bilet ca orice calator. Pe CFR, primeam la vacante foaie de drum clasa 2, dus- intors(numai bursierii, cei care calatoreau pana la 60 km nu primeau). Daca vroiam sa-mi vad parintii scoteam banul din buzunar si plateam bilet. Acum, trenurile sunt (erau ocupate de studenti), si eu si sotia am calatorit in picioare. Nu am avut ocazia sa vad un gest de politete ca un student sau o studenta sa se ridice sa ofere locul unei persoane in varsta sau, ce-i mai grav, unei gravide. RUSINE!
    Celui care semneaza DUIU, ii spun doar ca batranetea este o boala care se ia!
    „Ala” de 80 ani a contribuit la bugetul statului, de unde s-au platit salariile profesorilor, medicilor etc. Si „ala” de 80 ani are dreptul la o compensatie de 50% din costul calatoriei la clasa a doua. Studentii, care beneficiaza de contributiile celor care muncesc, au gratuitate. Pai e corect? RUSINE DUIU!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger