AcasăNewsLovitură pentru români. Se scumpesc, din nou, țigările!

Lovitură pentru români. Se scumpesc, din nou, țigările!

Singurele venituri suplimentare obținute prin modificarea Codului Fiscal sunt cele din accizarea țigărilor

Codul Fiscal se modifică și aduce noi scumpiri ale țigărilor. Astfel, acciza pentru 1.000 de țigarete va crește cu din nou de la 483,74 lei, la 503,97 lei și 533, 97 lei în 2020, urmând o altă majorare în 2021. Inițiatorii schimbărilor legislative dau vina pe obligativitatea majorării accizelor la tutun impusă de o directivă a Uniunii Europene din 2011.

Singurele venituri suplimentare obținute prin modificarea Codului Fiscal sunt cele din accizarea țigărilor

Pe zi ce trece, prețul țigărilor în România transformă aceste produse în unele prohibite. Pachetul de țigări a devenit aproape la fel de scump ca în țările dezvoltate ale Uniunii Europene, cu mențiunea că acolo salariile sunt de cinci până la 10 ori mai mari decât ale românilor. Ultima propunere de schimbare a Codului Fiscal aduce majorări semnificative ale accizelor la tutun, vinovată de această măsură fiind Uniunea Europeană, susțin inițiatorii proiectului de act normativ, aflat la Camera Deputaților. ”Pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor(infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglemetările Uniunii Europene în domeniul accizelor. În acest sens se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum. Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, se impune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 483,74 lei/1.000 de țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete”, se arată în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Veniturile bugetare obținute din creșterea accizei vor fi de 699,6 milioane de lei în 2020 și de 857,4 milioane de lei în 2021.

Bisericile, scutite de impozit pe profit

Noul Cod Fiscal introduce și unitățile de cult în categoria celor care nu datorează impozit pe profit. Astfel, unitatea locală de cult nu datorează impozit pe profit în măsura în care veniturile obținute sunt utilizate în anul curent sau în anii următori pentru întreținerea și funcționarea unității de cult, pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea de servicii sociale, pentru acțiuni specifice și alte activități nonprofit ale cultelor religioase. Totodată, bisericile vor putea obține și deduceri fiscale dacă și-au îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege, dacă nu au obligații fiscale restante la bugetul general consolidat mai vechi de 90 de zile și dacă au depus situațiile financiare anuale prevăzute de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
550 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger