AcasăNewsLovitură pentru premierul Ciucă, acuzat de PLAGIAT! Dosar penal la Parchetul General...

Lovitură pentru premierul Ciucă, acuzat de PLAGIAT! Dosar penal la Parchetul General în cazul tezei de doctorat

Lovitură pentru premierul Ciucă, acuzat de PLAGIAT! Dosar penal la Parchetul General în cazul tezei de doctoratLovitură pentru premierul Ciucă, acuzat de PLAGIAT! Dosar penal la Parchetul General în cazul tezei de doctorat (foto: facebook)

Se fac verificări, la Parchetul General, în cazul acuzațiilor de plagiat ce planează asupra tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. S-a aflat că s-a deschis un dosar penal.

Ar fi vorba despre un dosar penal in rem, adică pentru faptă, nu pentru o anumită persoană. Totul, ca urmare a unei sesizări depuse la finele lunii ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Parchetului General a confirmat pentru Antena 3 că pe rolul Parchetului există, la acest moment, un dosar și că se fac verificări referitor la această teză.

Emilia Șercan, jurnalista care a făcut dezvăluirile privind presupusul plagiat în privința tezei de doctorat a premierului Ciucă, a anunțat, totodată, că purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Alexandru Ionescu, a transmis că dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate „în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”.

Rămâne de văzut ce se va stabili în urma acestor verificări. „Totuși, procurorul Ionescu nu clarificat care sunt acuzațiile din sesizare, dacă fac referire la eventuala încălcare a drepturilor de autor de către premierul Ciucă – singura situație în care plagiatul poate avea conotație penală – sau dacă este vorba despre alte prezumtive încălcări ale legislației penale”, mai precizează Șecan, într-un material de presă publicat pe site-ul pressone.ro.

Ce spunea Ciucă luna trecută: Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel

Luna trecută, când au apărut aceste acuzații privitoare la teza sa de doctorat, susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), Nicolae Ciucă anunțase, pe Facebook, faptul că a ales să ceară analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp.

Iată ce transmitea în 18 ianuarie premierul Nicolae Ciucă:

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.”

author avatar
Andrei Coman
351 afisari

4 COMENTARII

  1. HAI CU CRONCANUL CU STÂRV DE BUCĂTĂREASĂ LA BULĂU!!!! Cum naiba poate se arate în halul ăsta unul care, cică, a fost militar??? Și cam așa arată peste 80 la sută dintre militaurizați!
    Cu „eroul” de la Nassiriya în ocnă!

  2. @ Emilia Șercan îi acuză pe cei care i-au acordat tittul de doctor în științe militare lui Mihai Ciucă, ca și pe cei care i-au acceptat lucrări plagiate jurnalistei, că sunt lipsiți de etică, ?

  3. CE MARE SCOFALA UN DOSAR LA PARCHET !, PARCHETUL MILITAR BOLMOJESTE DE 32 DE ANI DOSARUL CRIMELOR DUPA CADEREA LUI CEAUSESCU si ACOLO SUNT CCA 1000DE MORTI !.PLAHIATUL E HOTIE + UZ DE FALS + INSUSIRE DE MIJLOACE NECUVENITE. TRASUL DE TIMP E FLOARE LA URECHE IN PARCHETE ,MAI ALES CAND BIBICUL ESTE INSTELAT ,UNS DE LICURICI CU UN CAFTAN DE PRIM MINISTRU ,PE CARE L-A ACHITAT ANTICIPAT CU CEVA MILIARDE LA PRIMA STRIGARE.
    VOI CE_I CARE PLANGETI LA MORMANT STRAIN NU VETI PRINDE IN VIATA ASTA VRO HOTARARE DE CONDAMNARE A LUI MACIUCA.

  4. SI RESTUL TEZELOR DE DUPA 1990 CAND VOR FI VERIFICATE CA S-AU LUAT FOARTE MULTI BANI CA SPOR DE DOCTORAT CARE AR TREBUI IMPUTATI COMISIILOR CARE AU ACORDAT ACESTE TITLURI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger