AcasăNewsLovitură pentru pelerini: deplasarea la Iaşi, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ar...

Lovitură pentru pelerini: deplasarea la Iaşi, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ar putea fi interzisă

Sfanta ParaschevaSCANDAL şi conflicte lânga racla Sfintei Parascheva, la Iași! 30.000 de credincioși, aşteptaţi la pelerinaj

Măsurile de restricţie provocate de pandemia COVID-19 s-ar putea răsfrânge şi asupra tradiţiilor creştineşti. Astfel, deplasarea pelerinilor la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ar putea fi interzisă. Ideea îi aparţine chiar primarului Iaşiului, Mihai Chirica. Edilul a precizat că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări”, a spus Chirica. Primarul capitalei Moldovei a făcut un apel la credincioşi pentru a înţelege măsurile de restricţie. „Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi„, a zis Chirica.

CFR s-a pregătit deja cu trenuri suplimentare

Până să se anunţe cu siguranţă dacă pelerinajul va fi sau nu anulat în acest an, CFR a anunţat că suplimentează trenurile spre Iaşi. CFR Călători va suplimenta capacitatea de transport în perioada 7/8 – 15/16 octombrie, pentru pasagerii care doresc să călătorească spre și dinspre Iași cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva. Trenurile care circulă pe rutele Timişoara – Cluj Napoca – Iaşi şi retur, Bucureşti – Bacău – Paşcani – Iaşi şi retur, Bucureşti – Mărăşeşti – Vaslui – Iaşi şi retur, Constanţa –Iaşi şi retur vor avea în compunere vagoane de dormit şi cuşetă. Compania anunță că trenurile care asigură legătura feroviară între principalele orașe ale țării și municipiul Iași vor fi suplimentate cu vagoane. Masca de protecție este obligatorie la bordul trenurilor CFR Călatori, pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ar dori ca pelerinajul să se ţină

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a declarat despre pelerinajul la racla Sfintei Parascheva, ca „este greu să le spui oamenilor să nu atinga racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva”.

Este greu să le spui oamenilor sa nu atinga racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rau cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să-i spui omului ce să facă. Este o zona emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla Sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, alţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri„, a explicat Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

author avatar
Andrei Ștefan