AcasăNewsLovitură pentru ANAF. Amenzile inspectorilor pot fi suspendate în instanță

Lovitură pentru ANAF. Amenzile inspectorilor pot fi suspendate în instanță

Deputații au decis să stopeze subiectivismul și interpretarea personală ale inspectorilor ANAF, care au provocat falimente pe bandă rulantă ale firmelor românești. Dacă până acum sancțiunile uriașe putea fi contestate doar la ANAF, cu șanse zero de câștig de cauză, noile reglementări dau posibilitatea societăților de a bloca amenzile în instanță.

Intitulat ”Legea împotriva abuzurilor instituțiilor statului”, proiectul de act normativ inițiat de deputați încearcă să remedieze o situație care a creat mari nemulțumiri în rândul administratorilor de societăți, care s-au trezit în sapă de lemn după controalele inspectorilor ANAF. ”Este vorba, în esență, de aplicarea principiului potrivit căruia orice persoană fizică sau juridică are dreptul să conteste un act individual, nu doar la instituția care a emis acest act, ci și la o instituție superioară, în cazul de față instanțele de judecată. Totodată, până când această instituție neutră va stabili care din părți are dreptate, dispozițiile obligatorii din acel act individual, emise în mod unilateral de către instituția statului, vor fi suspendate, astfel încât să nu fie afectată activitatea operatorului”, se arată în expunerea de motive a actului normativ. Deputații susțin că, de cele mai multe ori, astfel de acte individuale emise de autoritatea de control sunt cauza solicitărilor companiilor de intrare în procedură de insolvență voluntară, întrucât acestea nu au posibilitatea de a achita sumele stabilite fără a le fi dat peste cap planul de afaceri. ”Așa cum statul nu poate prognoza  în ce măsură agenții economici vor încălca diverse prevederi sau reglementări legislative și nici nivelul amenzilor care vor fi aplicate, nici operatorul economic nu prevede în planul de afaceri și nu-și bugetează eventuale amenzi sau alte sume enorme de plată, în afara obligațiilor către bugetul de stat, rezultate în urma unor eventuale controale”, se precizează în proiectul legislativ.

Organele de control, acuzate de abuzuri

Potrivit deputaților, cei mai mulți antreprenori s-au plâns de faptul că în urma controalelor efectuate în special de către reprezentanții ANAF, dar și de alte instituții cu atribuții de control sau autorizare, inspectorii stabilesc ”în mod arbitrar diverse sume ca obligații de plată pentru companii, ca urmare a unor interpretări personale” ale unor prevederi ale legislației, regulamentelor, instrucțiunilor sau normelor de aplicare în domeniul respectiv. ”Compania care se consideră nedreptățită are posibilitatea de a contesta actul de control tot la instituția care a emis actul, iar în 99% din cazuri contestația este respinsă. Ulterior, compania poate ataca actul de control în instanță, însă dispozițiile din actul de control sunt executorii, compania neavând posibilitatea să suspende executarea până la emiterea de către instanță a unei decizii definitive și irevocabile, fapt care poate aduce acea companie în pragul insolvenței”, se mai precizează în motivarea emiterii actului normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
832 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger