AcasăNewsLovitură pentru americani: vize dacă vor să intre în UE. Parlamentul European...

Lovitură pentru americani: vize dacă vor să intre în UE. Parlamentul European cere tratament egal

vizeLovitură pentru americani: vize dacă vor să intre în UE. Parlamentul European cere tratament egal / foto: perol.ro

Parlamentul European a dat o lovitură grea Statelor Unite. Joi a fost adoptată o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de 12 luni a dreptului cetățenilor SUA de a intra în UE fără viză. Au fost 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri.

Rezoluția face trimitere la mecanismul de reciprocitate încălcat de SUA care încă cere vize de la cetățenii României, Bulgariei, Ciprului și Croației, potrivit europarl.europa.eu.

Situația lipsei reciprocității care afectează cele patru țări din blocul comunitar a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014, astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016, arată Parlamentul European.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act.

„Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

Croația a făcut deja primul pas pentru ridicarea vizelor

Croaţia a făcut un nou pas către intrarea în programul Visa Waiver după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor, au anunţat ministrul de interne croat Davor Bozinovic şi ambasadorul american la Zagreb Robert Kohorst, relatează agenţia de ştiri croată Hina, citată de Agerpres.

Semnarea documentului este un pas major către ridicarea obligativităţii vizelor, a declarat ambasadorul american. Pas cu pas, Croaţia a făcut tot ce era necesar pentru a se califica pentru programul Visa Waiver, adăugând însă că mai sunt lucruri de făcut pentru a încheia acest proces.

Documentul a fost semnat în două locaţii, la Zagreb şi la Washington, de ministrul Bozinovic şi de un oficial de rang înalt din cadrul Direcţiei vămilor şi protecţiei frontierelor din SUA, Pete Flores.

author avatar
Andreea Vlad
354 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bine ca se ocupa Parlamentul European,pt. ca Talpalata si celelalte ” 2 sepcute ” Aiurescu si Ciuca au mers la Washington ca niste slugi prea plecate ” invitate ” doar sa pompeze miliardele de Dolari,ca niste ” parteneri de nadejde ‘. Ca sa fie bani pt. pensii,alocatiile copiilor,sanatate,etc.” Nici o preocupare pt. vizele romanilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger