AcasăNewsLovitura pe care o primesc pensionarii! Legea s-a schimbat, dispare o perioadă...

Lovitura pe care o primesc pensionarii! Legea s-a schimbat, dispare o perioadă de cotizare

Din toamna lui 2024, pensiile publice vor fi reglementate de o nouă lege, care aduce mai multe modificări, unele dintre ele vizând perioadele asimilate stagiilor de cotizare.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Ce este perioada asimiliată cotizării?

Noua Lege a pensiilor 2024 extinde definiția perioadelor asimilate. Practic, perioade asimilate vor fi considerate, din toamnă, „perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”.

Vestea proastă pentru pensionari este că din actuala listă a perioadelor asimilate dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Care sunt considerate perioadele asimilate?

Conform noului act normativ, perioadele asimilate sunt cele în care asiguratul:

  • a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/ acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz, potrivit avocatnet.ro;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
    a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, respectiv șapte ani.
  • la fel ca în reglementarea anterioară, noul act normativ prevede că asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
author avatar
Andrei Ștefan
1.198 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu ce sa mai faca …cs oamenii simpli sa aiba pensii de mizerie.
    Ei in costume si pantofi de mii de euro…oamenii simpli cu greu isi mai cumpara lucruri de strictă necesitate.
    Asa sa ajungeți si voi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger