AcasăNewsLovitură marca Fifor! Țeapă cruntă dată polițiștilor!

Lovitură marca Fifor! Țeapă cruntă dată polițiștilor!

În multe orașe, sediile de poliție se închid după ora 16 din lipsă de personal

După lovitura de imagine dată de Caracal, polițiștii mai primesc una, de data aceasta direct la buzunare. Ministrul de Interne a decis, printr-un ordin, să plătească drepturile salariale obținute în instanță de angajații MAI cu țârâita, pe parcursul a nu mai puțin de cinci ani de la data obținerii hotărârii executorii.

În multe orașe sediile de poliție se închid după ora 16 din lipsă de personal

Proaspăt instalat în fotoliul interimar de ministru de Interne, Mihai Fifor s-a gândit să profite de momentele urâte prin care trec polițiștii și să le taie drepturile salariale. Formula găsită a fost aceea de a eșalona pe o perioadă de cinci ani orice drept obținut în instanță cu titlu executoriu. În spatele măsurii se ascund însă fondurile insuficiente alocate în ultimii ani acestui minister, ajungându-se la o degradare accentuată a siguranței publice. ”Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, se va realiza astfel: în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în al doilea an se plăteşte 10%, în al treilea an, 25%, în al patrulea an, 25% și în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu”, se arată în referatul de aprobare a ordinului de ministru.

Se încalcă legea

Sindicaliștii din Poliție susțin că măsura luată de ministrul de Interne încalcă reglementările legale și că vor ataca în instanță actul normativ. ”Noi am câștigat un proces la București cu sporul de fidelitate și ne-au virat prima tranșă de bani și au vrut ca și creșterea de la 15 la 20 la sută să o împartă tot așa, pe cinci ani.

Sindicaliștii acuză statul că nu respectă deciziile instanței

Instanța ne-a dat drepturile din 2015 în 2018. MAI a vrut ca procentul de 5% câștigat să ni-l dea tot așa, pe cinci ani, ceea ce nu era nici normal, nici legal. Pentru că nu poți să-mi dai peste cinci ani drepturi de acum opt ani și se pare că tot Casa de pensii a trimis o notă în țară prin care a zis ca aceste creșteri să nu se facă în rate, că sunt foarte mulți colegi din țară care au câștigat în instanță drepturile acestea. Nu știu care este baza legală a unei asemenea măsuri, o să se ajungă iar la alte procese, pentru că nu este legal. Nu poți să împarți acești bani pe cinci ani, din moment ce instanța spune că nu ai voie să dai drepturi pe mai mult de ultimii trei ani. Deocamdată, chiar dacă a fost o ordonanță în acest sens, se procedează legal, dar văd că MAI insistă în continuare cu treaba asta. Acum urmează să vedem în instanță cât este de legală, dacă se și aplică. Avem o grămadă de procese pentru neacordarea drepturilor salariale, a sporurilor de periculozitate, de fidelitate, de dispozitiv, de toxicitate, de studii superioare. Salariile polițiștilor sunt foarte mici fără aceste sporuri. Polițiștii cu vechime au ajuns să ia salarii mai mici decât cei care abia s-au angajat, pentru că aceștia din urmă au fost încadrați cu salarii mai mari. Mie mi se pare anormal, ca polițist, să dau statul în judecată pentru că nu-mi respectă drepturile”, ne-a declarat Dorel Bota, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Alba.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.180 afisari

8 COMENTARII

  1. Poate noul consilier al ministrului l-a sfatuit…tatuca filajului, dumitrescu doru va iubeste…

  2. un articol total aberrant. OUG -ul cu esalonarea se aplica peste tot nu numai pt politisti sau numai ei sunt mai interesanti iar de alte categorii nu amintiti?

  3. Reesalonarea pe 5 ani a datoriilor statului in ceea ce priveste sumele castigate in instanta, dateaza din 2011. Nu Fifor este initiatorul. Nu este el un ministru bun, dar sa nu exageram cu manipularile. Un articol scris cam pe „genunche”

  4. HALAL NATIUNE……..
    SECRETARUL GENERAL AL MAI – UN FOST JANDARM INAINTE DE 1989 a devenit doctor in stiinta intr-un an de zile si a ajuns la 62 de ani si MARE SCULA DE BASCULA.
    EDUCAȚIE ȘI FORMARE
    Perioada 2005
    Calificarea / diploma obținută Doctor în drept
    Domenii principale studiate – dreptul muncii
    DUPA RETETA ORLANDO TEODOROVICI.
    FIUL dlui SECRETAR GENERAL -absolvent al unei scoli particulare-a ocupat numai functii platite peste 20.000 pe luna. ULTIMA FUNCTIE VANZATOR/TRAFICANT DE COPII LA SECTORUL 4 AL CAPITALEI.

  5. Aveti impresia ca acesti oameni sunt socialisti? Va inselati, sunt comunisti, nu va puteti astepta la nimic bun din partea lor. Inainte ii tinea in frau frica de Ceausescu, acum nu le e frica de nimeni si nimic. Justitia va da dreptate? Nu-i nimic, schimba ei legile. Apelati la justitia internationala si vs castigati drepturile? Nu-i nimic, ei vor esalona platile si vor intarzia cat pot de mult

  6. Foarte bine a decis Mihai Fifor ! Nu el inapoiaza banii cu țârâita, timp de 5 ani, așa prevede legea ! Avantajul este că, din momentul pronunțării hotărârii judecătorești, salariile celor care au câștigat în instanță vor fi calculate OBLIGATORIU, în funcție de salariul minim pe economie, la acel moment ! Astfel, se vor mai elimina din diferențele existente între vechii angajați și noii angajați, pe aceiași funcție !

  7. Asta-i legea la noi. Si pentru persoane fizice. Ce are statul sa-ti dea iti da cu tzaraita, esalonat pe ani. Ce ai tu sa-i dai ii dai imediat altfel iti pune poprire pe salariu, pensie, alte venituri.Stat fiscal cu legi numai in favoarea lui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger