AcasăNewsLovitură la vârful MAI: Vela, executat silit de polițiști

Lovitură la vârful MAI: Vela, executat silit de polițiști

Polițiștii s-au săturat de actualul ministru de Interne, Marcel Vela

Aplicarea parțială a Legii 153 i-a scos din sărite pe polițiști, care îi cer ministrului de Interne să respecte în totalitate legea. Mai mult, sindicatele polițiștilor anunță că-l vor executa silit pe Vela pentru neaplicarea egalizării la nivel maxim a sporurior, prevăzută în Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Polițiștii s au săturat de actualul ministru de Interne <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagmarcel vela title=Marcel Vela data wpil keyword link=linked>Marcel Vela<a>

Comunicatul ministrului Marcel Vela, prin care se lăuda cu o majorare a salariilor polițiștilor, a fost considerat doar praf în ochii angajaților MAI, pentru că, în realitate, cele mai importante prevederi ale Legii 153 nu au fost aplicate. ”Majorarea cu 1/3 funcția înseamnă 300-400 de lei la salariul de funcție, este prevăzută în Legea 153, nu a inventat-o Vela, noi ne-am bătut să o aplice. Norma de hrană era și ea scrisă în lege. Dar nu au rezolvat specialistul de clasă, care este un drept prevăzut în Legea 153, prin care se majorează salariul de funcție din 5 în 5 ani, așa cum este și la MapN, SRI, STS, cu 2,5% la 5 ani vechime, 5% la 10 ani și 7,5% la peste 15 ani vechime. Nici egalizarea la nivel maxim conform Deciziei 51 a ICCJ nu a fost realizată. Egalizarea era foarte importantă, pentru că sunt cele trei elemente standardizate: fidelitate, studii superioare la agenți și pericol, care trebuie egalizate la nivel maxim. Am făcut o solicitare la Înalta Curte de Casație și Justiție și am rugat instanța să urgenteze modificarea pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial, ca să putem să punem în executare silită Ministerul Afacerilor Interne. Am și făcut o notificare în acest sens primului ministru, ministrului de Interne și ministrului de Finanțe”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Dosarele penale, blocate de MAI

În ultimele luni, multe dosare penale au fost blocate din cauza crizei de polițiști judiciari, situația creată din cauza conducerii MAI, susțin reprezentanții SNPPC. ”Avem o decizie de la CCR prin care ordinul de ministru care definea regulile pentru cei care fac parte din poliția judiciară este declarat neconstituțional de opt luni de zile și nu putem pune câteva sute de polițiști pe funcție, pentru că nu avem reglementare în domeniul poliției judiciare. Consecința este că nu se mai pot întocmi dosare penale, din cauza deficitului de personal la poliția judiciară. Domnul ministru Vela refuză în continuare dialogul social, nu am avut nicio întâlnire oficială de la numirea lui în funcție până în prezent, este inadmisibil. Uitați-vă ce se întâmplă cu cei la 49-50 de ani care îndeplinesc condițiile de pensionare, unde 70-80% dintre ei ar fi dorit să rămână, dar, din cauza lipsei de comunicare și de predictibilitate, pleacă. Și ne pleacă polițiști adevărați, care știu ce au de făcut, profesioniști, ne pleacă cei mai buni specialiști din sistem. La Călărași, la Iași, toți sunt hotărâți să plece, pentru că nu au încredere în actualul ministru de Interne și în actualul Guvern. În teritoriu oamenii sunt foarte nemulțumiți pentru că ministrul nu respectă legea. Încet, încet o să-l fac să plece, încep să mă cam satur de această atitudine ostilă a domnului Vela. O să îi cer public demisia”, a mai precizat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.