AcasăNewsLovitura încasată de DNA: Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei, ACHITAT. Decizia...

Lovitura încasată de DNA: Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei, ACHITAT. Decizia e definitivă

Lovitura încasată de DNA: Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei, ACHITAT definitiv (sursa foto:Valeriu Zgonea/Facebook)

Valeriu Zgonea, politicianul care a ocupat a treia funcție în stat, cea de președinte al Camerei Deputaților, a aflat, vineri, decizia definitivă în dosarul în care DNA-ul l-a trimis în fața instanței, pentru acuzația de trafic de influență.

Curtea de Apel București a decis, în 11 februarie, achitarea lui Zgonea. Hotărârea CAB este una definitivă. În urmă cu doi ani, instanța de fond, Tribunalul București, decisese condamnarea lui Zgonea la trei ani de inchisoare cu executare, în același dosar.

„Tip solutie: Admis apel

Solutia pe scurt: Dec.pen.127/A/11.02.2022-În temeiul art. 421 alin. 1 pct.1 lit. b C.proc.pen., respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din C.proc.pen., admite apelul formulat de inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017, pe care o va desfiinţa în integralitate şi, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 C.p.p. rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen. achită pe inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influență, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen. În baza art. 404 alin. 4 lit. c) Cod de procedură penală ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanţa din data de 28.12.2017 de DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti, în dosarul nr.161/P/2015, asupra contului bancar deschis la Banc Post – Sucursala Dolj, nr.X, Cod IBAN X, aparţinând inculpatului ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN, până la concurenţa sumei de 62.143 lei. Înlătură dispoziţia de confiscare a sumei de 62.143 lei, de la inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN. Înlătură dispoziţia de obligare a inculpatului ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4000 lei, acestea urmând a rămâne în sarcina statului. În temeiul art.275 alin. 3 C.proc.pen, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11.02.2022, prin punerea hotărârii redactate la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.”, stă scris în minuta deciziei CAB.

Trimis în judecată în 2018

În 3 ianuarie 2018, DNA-ul anunța, într-un comunicat, că Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată, fiind acuzat de trafic de influență.

Iată ce anunțau, la acel moment, procurorii, în privința rechizitoriului:

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1268 din 27 decembrie 2017 și 164 din 15 februarie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului ZGONEA VALERIU – ȘTEFAN, președinte al Camerei Deputaților la data faptei, pentru infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurența sumei de 62.143 lei.
Menționăm că, în aceeași cauză, inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției (detalii în comunicatul nr. 1268/VIII/3 din 27 decembrie 2017).

Prezentul dosar a fost înaintat spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de menținere a măsurii controlului judiciar și a măsurii asigurătorii dispuse.”

256 afisari

6 COMENTARII

  1. & Instanța a constatat că Zgonea a fost „nevinovat” pentru funcția pentru care a fost ales, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger