AcasăNewsLovitură în scandalul generalilor. Iohannis, somat în justiție să desecretizeze cea mai...

Lovitură în scandalul generalilor. Iohannis, somat în justiție să desecretizeze cea mai controversată avansare din MAI

Președintele Klaus Iohannis, chemat în justiție în scandalul generalilor

Pe principiul câinii latră, caravana trece, șefii MAI au răsuflat ușurați când ecourile treselor de general puse unui tinerel fără merite deosebite s-au mai stins. Chiar dacă, la avansarea purtătorului de cuvânt Georgian Drăgan în cel mai înalt grad, la vârsta de doar 34 de ani, indignarea și frustrarea polițiștilor din operativ a fost maximă. Acum, însă, lucrurile au luat o altă întorsătură. Sindicatul Polițiștilor ”Diamantul” a decis să-l someze, prin justiție, pe Klaus Iohannis, să desecretizeze fundamentarea decretului semnat.

Chiar dacă tresele de general ale purtătorului de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, în vârstă de 34 de ani, au prins câteva luni vechime, sindicaliștii din MAI nu vor să lase netranșat acest scandal. Mai ales că, dincolo de reputația de fabrică de generali a Ministerului Afacerilor Interne, indignarea și frustrarea polițiștilor de rând au atins un nivel fără precedent. Dacă a plimba vorba de colo-colo, spun ei, este un merit deosebit, înseamnă cu nu mai există nicio ierarhie a valorilor, iar faptele și realizările deoebite ale celor din operativ sunt aruncate în derizoriu.

Mai întâi, anomalia care permite unuia să se culce comisar și să se trezească, peste noapte, ditamai chestorul, adică general, este prinsă chiar în Legea 360/2022 privind Statutul polițistului. Dacă în cazul agenților de poliție aceștia trebuie să aibă 5 ani vechime pe un grad, în cazul ofițerilor se merge cu viteză maximă, de 2 și 3 ani. Chiar și așa, dacă aplicăm termenele scurte în cazul Georgian Drăgan, acesta ar fi putut să ajungă general abia pe la 43 de ani, nu la 34 de ani. Dar, cum tot legea permite, s-a mers pe avansarea la excepțional, în fiecare an, pentru merite deosebite și realizări excepționale, ceea ce ar însemna că, din poziția sa de purtător de cuvânt al Poliției Române, a fost de o genialitate nemaivăzută undeva prin vreun colț al planetei.

Grupul de comunicare din pandemie

Probabil cel mai vizibil rol pe care l-a avut Georgian Drăgan, pardon, domnul general, a fost apartenența la Grupul de comunicare strategică din timpul pandemiei Covid-19. Un grup care s-a remarcat doar prin comunicări contradictorii, bulversante și năucitoare, existând ulterior și o concluzie generală a autorităților că problema majoră a fost legată de comunicare. Același domn (general acum) Drăgan este cel care a lansat prima informație din cazul Caracal, conform căreia Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) i-ar fi trimis pe polițiștii olteni la „trei locații greșite”, una chiar în „Munții Apuseni”: „A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo și nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau”.

Informația a fost însă contrazisă de STS, care a publicat hărțile de localizare ale apelurilor la 112. Acestea, deși acopereau o arie foarte mare, de 9 kilometri pătrați, se aflau în zona domiciliului lui Gheorghe Dincă și în niciun caz nu se aflau în Munții Apuseni. De la terminarea Academiei, Georgian Drăgan a profesat doar 10 luni în operativ, la Poliția Rutieră a IPJ Prahova, după care, văzând că nu e de el, s-a refugiat în compartimentul comunicare și relații publice, de care fugeau toți și unde erau trimise, în marea majoritate a cazurilor, doar femei din Poliție, fiind un loc lipsit de riscurile profesiei.

Cine îl susține?

Răspunsul la întrebarea cine l-a susținut pe Georgian Drăgan în ascensiunea fulminantă pe scara gradelor este învăluită în mister, fiind un secret foarte bine păzit. Unii spun că fostul ministru Mihai Fifor, care l-ar fi promovat în grad după gafa din cazul crimei de la Caracal, iar alții suspectează că, fiind din Buzău, ar avea o legătură cu premierul Ciolacu, însă greu de crezut, având în vedere că premierul era un necunoscut când Drăgan urca în viteză treptele ierarhice. Intuiția îmi spune că nu are un susținător special și că omul a reușit performanța de a mulțumi, cumva, pe toată lumea, stăpânind ”arta” de a se pune bine cu șefii.

”Am cerut președintelui, prin acțiune în justiție, nota de fundamentare pentru ridicarea la gradul de chestor a lui Georgian Drăgan, notă întocmită la nivel de MAI. Inițial, am cerut și de la MAI, care s-a eschivat, susținând că este trimisă la președinție, iar de la președinție ni s-a spus că nota e făcută de MAI. Și atunci l-am dat în judecată pe președintele Klaus Iohannis și am cerut să facă publică nota de fundamantare, iar procesul este în desfășurare acum. A fost o chestiune de principiu, până la urmă. Totuși, cum se fac promovările, cum se fac avansările, pentru că omul ăsta este lipsit de perspectivă profesională la 34 de ani, dacă e făcut general. Plus că faci acum chestor un purtător de vorbe ? Un coleg de-al lui Georgian Drăgan de la Academie îmi spunea că nu este o eminență cenușie, ci un tip obișnuit, un oarecare.

Acest coleg este acum doar inspector principal, dar omul lucrează în operativ. Noi am cerut, în acțiunea din justiție, să ni se comunice ce lucrări excepționale a făcut Georgia Drăgan, pentru că suntem curioși cum a fost avansat la excepțional în fiecare an. Este clar că s-au încălcat niște norme, niște condiții, niște proceduri”, ne-a declarat Josanu Vitalie, președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.