Accidentul cu urmări tragice din august trecut, de la 2 Mai – soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei – revine în atenție. De această dată cu privire la o decizie ce vizează rechizitoriul întocmit de către procurori în dosarul în care părinții lui Vlad Pascu au fost trimiși în judecată.
Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a dispus anularea rechizitoriului întocmit de DIICOT prin care au fost trimişi în judecată părinţii lui Vlad Pascu, şoferul drogat de 19 ani care a omorât doi tineri şi a rănit alţi trei în localitatea 2 Mai.
În octombrie anul trecut, Vlad Pascu a fost trimis în judecată de DIICOT pentru consum şi trafic de droguri, mama sa, Miruna Pascu, pentru infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, iar Claudiu Pascu, tatăl tânărului, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
După aproape un an de dezbateri în cameră preliminară, un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a anulat partea din rechizitoriu care se referă la părinţii lui Vlad Pascu, fiind excluse de la dosar probe care îi incriminau de Miruna şi Claudiu Pascu, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în decizia postată pe site-ul tribunalului, judecătorul invocă hotărâri ale Instanţei supreme şi Curţii Constituţionale:
* În baza art.281 alin. (1) lit.b1) din Cpp, raportat la art.148 alin.(3) din Codul de procedură penală şi la HP 64/2023 al ICCJ – completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, admite excepţia nulităţii absolute a mijloacelor de probă cu privire la supravegherea video, audio sau prin fotografiere a inculpatei Pascu Miruna, constând în înregistrarea ambientală a discuţiei purtată de aceasta la data de 07.09.2023 cu colaboratoarea, efectuată cu dispozitivele tehnice purtate de colaboratoare.
* În temeiul art.102 alin.(3) din Cpp cu referire la decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: înregistrarea ambientală din data de 07.09.2023, efectuată cu dispozitivele tehnice purtate de colaboratoare, şi procesul verbal de redare a acesteia din data de 11.09.2023, procesul-verbal din data de 08.09.2023, inclusiv fotografiile anexate, eliminarea referirilor la acestea şi eliminarea redării conţinutului acestora din cuprinsul tuturor actelor procedurale (inclusiv din rechizitoriul întocmit în cauză) existente la dosarul de urmărire penală, precum şi înlăturarea lor fizică de la dosar.
* Constată nulitatea absolută a rechizitoriului emis la data de 05.10.2023, în dosarul nr. 4479/D/P/2023, de DIICOT – Structura Centrală, a actelor de urmărire penală, a probelor şi a mijloacelor de probă (ordonanţa de extindere a urmăririi penale din data de 14.09.2023), ordonanţa din data de 14.09.2023, prin care s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice balistice, procesul-verbal de investigaţii din data de 14.09.2023, ordonanţa din data de 14.09.2023, prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Pascu Mihail, procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect din data de 14.09.2023, declaraţia dată în calitate de suspect de Pascu Claudiu Mihail, ordonanţa de punere în mişcare acţiunii penale din data de 14.09.2023 – nulitate absolută parţială, doar cu privire la Pascu Claudiu Mihail, procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de inculpat din data de 14.09.2023, declaraţiile date în calitate de inculpat de Pascu Claudiu Mihail la datele de 14.09.2023 şi 02.10.2023, raportul de constatare balistică nr.638/II-6/2023 din data de 25.09.2023, privind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin. (1) din Cpp, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Pascu Claudiu Mihail, determinată de necompetenţa materială şi după calitatea persoanei a DIICOT.
* Dispune excluderea şi eliminarea de la dosar a tuturor probelor şi mijloacelor de probă privind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Pascu Claudiu Mihail.
Totodată, judecătorul a constatat că Vlad Pascu nu a formulat cereri şi excepţii în procedura de cameră preliminară.
Ce pot face procurorii în termen de 5 zile
În tot acest context, s-a mai aflat că DIICOT are la dispoziţie cinci zile pentru a comunica dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, fără probele anulate de instanţă, sau solicită restituirea cauzei pentru refacerea anchetei.
Miruna Pascu – mama lui Vlad Pascu – este acuzată că ar fi şantajat o fată, martoră în dosarul în care este cercetat fiul ei. Ea ar fi ameninţat-o pe prietena lui Vlad Pascu că va face publice informaţii şi imagini compromiţătoare despre aceasta, dacă va colabora cu procurorii.
Prietena tânărului Vlad Pascu le-ar fi povestit procurorilor că la petrecerile organizate în casa acestuia se consuma o cantitate mare de droguri şi medicamente.
„În fapt, la data de 06.09.2023, a fost înregistrat la DIICOT, Structura Centrală, denunţul formulat de numitele (…), prin care sesizau faptul că în urmă cu trei luni, numitul Vlad Pascu, cu domiciliul în Bucureşti, str. Tipografilor, organiza la domiciliul său petreceri unde punea la dispoziţia participanţilor diferite droguri de risc (canabis şi xanax) şi de mare risc (de exemplu cocaină), iar o parte din aceste droguri erau furnizate de mama numitului Vlad Pascu”, se arăta într-un document al procurorilor, conform sursei menționate.
Mai mult, fata a relatat că Vlad Pascu „fuma canabis, trăgea pe nas cocaină”, după care se urca pe acoperiş şi plângea.
Comunicatul DIICOT, din octombrie anul trecut
Redăm în continuare, integral, comunicatul de presă transmis de DIICOT, în 7 octombrie 2023:
„Urmare comunicatelor nr.2 din 15.09.2023 și nr.1 din data de 14.09.2023, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 05.10.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 3 inculpați:
– unul ( arestat în altă cauză) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată ( două acte materiale) , trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri,
– o inculpată (în stare de arest preventiv) pentru săvârșirea infracțiunilor de influențarea declarațiilor și amenințare,
și un inculpat (aflat sub măsura controlului judiciar) pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Cu privire la primul inculpat (arestat preventiv în altă cauză), s-a reținut că ,în noaptea de 13/14.04.2023 ,în baza unei rezoluții infracționale unice, a deținut la domiciliul său din municipiul București, pentru consum propriu, mai multe comprimate de oxycodonă ( drog de mare risc) și xanax (substanță activă-alprazolam -drog de risc)), iar în noaptea de 18/19.08.2023, a fost depistat de organele de poliție pe raza localității Vama Veche , jud. Constanța deținând în autoturism pentru consum propriu droguri de risc (canabis și bromazepam).
În noaptea de 13/14.04.2023, inculpatul a pus la dispoziția mai multor persoane locuința sa din municipiul București pentru consumul ilicit de droguri,oferind la discreție persoanelor prezente oxycodonă (drog de mare risc), xanax ( drog de risc) și metamfetamină ( drog de mare risc) .
Din probele administrate în cauză a rezultat că, pe fondul unor probleme emoționale survenite într-un context familial, în perioada de minorat (13 ani), inculpatul a început să consume inițial droguri de risc, apoi droguri de mare risc, înconjurându-se de un anturaj compus din persoane de vârsta sa cu preocupări similare, dar și din persoane care îi furnizau o gamă variată de droguri (cannabis, cocaină,amfetamină,fentanyl și oxycodone).
Consumul constant de droguri a marcat evoluția personală a inculpatului, care a dezvoltat un comportament de tip histrionic, favorizat și de accesul la o serie de resurse materiale peste media socială.
Acest cumul de factori a condus în final la comiterea infracțiunilor cercetate în prezenta cauză dar și a celor care formează obiectul dosarului instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia , constând în aceea că în noaptea de 18/19.08.2023 inculpatul aflat sub influența drogurilor de risc și mare risc consumate anterior, a condus un autoturism pe raza localității 2 Mai, județul Constanța și a produs un accident rutier soldat cu moartea a două persoane.
Cu privire la inculpată, s-a reținut că prin intermediul unor mesaje (transmise prin telefon) a amenințat o persoana vătămată cu posibilitatea generării în mass-media a unei campanii de denigrare -cu referire directă la dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru participare la săvârșirea unei infracțiuni – amenințare care i-a creat persoanei vătămate o stare de temere profundă, scopul fiind acela de a o determina să poarte o discuție cu privire la aspectele cunoscute despre istoricul de consumator și distribuitor de droguri al fiului inculpatei.
Ulterior a exercitat, în mod explicit, asupra persoanei vătămate acte de constrângere morală și intimidare, speculând vârsta acesteia (minoră) și starea de vulnerabilitate în care se afla , pentru a o determina să nu dea declarație de martor în cauza în care fiul său avea calitatea de inculpat sau să facă declarații mincinoase în eventualitatea în care acceptă să fie audiată în calitate de martor .
Referitor la cel de al treilea inculpat, aflat sub măsura controlului judiciar, s-a reținut faptul că, la data de 14.09.2023, a deținut fără drept un număr de 73 cartușe de vânătoare, muniție letală ,de proveniență industrială și supusă autorizării potrivit Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.
Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor preventive adoptate în cauză, precum și obligarea inculpaților la plata sumei de 45.000 lei cu titlul de cheltuielile judiciare avansate de stat.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Ei vezi ? Tocmai de aceea trebuie introdusa raspunderea magistratilor. Stiati ca puterea judecatoreasca este conform Consitutiei singura putere a statului roman ai caror membri nu sunt alesi? Magistratii sunt numiti de presedinte dar numai la propunerea CSM. Cine i-a ales p’astia din CSM? Ei s-au ales intr ei! asta Si doar ei pot sa se excluda din functie dar si atunci nu raspund material si penal ptr ce au judecat. Si cum in Romania exista tampenia comunist frantuzeasca cu lucrul de judecat adica un lucru odata judecat nu mai poate fi atacat, justitia nu se poate infaptui. Iar cand le spui asta incep sa zbiere ca din gura de sarpe ca ataci independenta justitiei chit ca aici teoretic si constitutional doar statul e independent si doar poporul e suveran. Cand judecatorul iti respinge probele audio-video si cere „planse” este primul semn al unei fapte de coruptie din partea judecatorului. DNA ar trebui sa se autosesize dar probabil ca si-au luat si ei partea!
Alt judecator superspagar. A tras de timp pana a cazut la pace cu parintii dihaniei criminale. Acum,ii face Alba ca zapada.Oare cat o mai fi ” mercurialul ” pe care il prectica jidecatorii care zilnic,pun pe liber criminali,interlopi periculosi ( toti cu bani,multi bani ) ? Si asta fara nici o rusine,fara teama,nu se ia nimeni de ei,vezi doamne independenta justitiei si a judecatorului care judeca pe probe ( pe care le anuleaza sau le trece cu vederea ) si pe constiinta lui de spagar. .Dupa care se cazneste sa demonstreze ca dihaniile sunt nevinovate,ii mangaie pe crestet si le da drumul.Roomania mafiota,esuaata.Dovadita de cei doi care ” stiu ei ce spun „.
„* Dispune excluderea şi eliminarea de la dosar a tuturor probelor şi mijloacelor de probă privind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Pascu Claudiu Mihail.”
Adica cele 73 de cartuse de vanatoare LETALE detinute ILEGAL au disparut din peisaj, s-au evaporat… Asta este justitia in rromanistan??? In stilul asta cam intr-o luna maxim si accidentul cu morti va deveni o contraventie pentru oprirea interzisa. Bravo magistratilor platiti cu 25.000 de lei pe luna, va meritati si ultimul banutz, exact ca Iuda.