Persoanele din mediul rural care vând în piețe produsele obținute de la animalele din exploatația proprie vor fi controlate la sânge de autorități. Aceștia vor trebui să dețină asupra lor fișele de sănătate ale animalelor, precum și carnetele proprii de sănătate și echipamente de protecție.

Potrivit unui Ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), toți micii producători vor fi obligați să se înregistreze și să se supună controlului sanitar-veterinar. Noi reguli vor fi aplicate și automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, deținătorii acestora fiind nevoiți să se autorizeze și să se înregistreze sanitar-veterinar. Pentru obținerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară a exploatațiilor de producție a laptelui, a automatelor de vânzare a produselor alimentare și a punctelor de vânzare mobilă se va acorda o perioadă de 12 luni. Producătorii care expun la vânzare produse primare de origine animală obținute de la animalele din exploatația proprie trebuie să dețină asupra lor o fișă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, vizată trimestrial de medicul veterinar de circumscripție. Totodată, persoanele care manipulează produsele primare de origine animală expuse la vânzare trebuie să respecte normele de igienă personală, să dețină carnet de sănătate și să fie echipate cu echipament de protecție corespunzător.
Numărul produselor tradiționale, redus
Cantitatea de carne tranșată, tocată, preparată sau produse din carne, cumulate, nu poate depăși 8.000 de kg pe lună pentru cei care vând cu amănuntul în piețe. Totodată, numărul de sortimente vândute nu poate fi mai mare de 5. Cantitatea de brânză care poate fi vândută de producători în piețe a crescut însă de la 1.000 de kilograme pe săptămână, la 1.500 de kilograme. Țăranii pot vinde și 300 de litri de lapte crud de vacă pe zi, precum și 100 de litri de lapte provenit de la alte specii. ANSVSA a majorat și cantitatea de vânat care poate fi comercializată într-un an, de la o unitate de vânat mare, la 10 unități, și de la 10 unități de vânat mic, la 100 de unități. Stânele sunt și ele considerate centre de prelucrare a laptelui, fiind supuse procesului de autorizare sanitar-veterinară.