Cauta

Lovitură grea pentru țăranii care vând în piețe

Persoanele din mediul rural care vând în piețe produsele obținute de la animalele din exploatația proprie vor fi controlate la sânge de autorități. Aceștia vor trebui să dețină asupra lor fișele de sănătate ale animalelor, precum și carnetele proprii de sănătate și echipamente de protecție.

Lovitură grea pentru țăranii care vând în piețe - Ziarul National
Târgurile și expozițiile de produse alimentare vor fi controlate de direcțiile sanitar-veterinare

Potrivit unui Ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), toți micii producători vor fi obligați să se înregistreze și să se supună controlului sanitar-veterinar. Noi reguli vor fi aplicate și automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, deținătorii acestora fiind nevoiți să se autorizeze și să se înregistreze sanitar-veterinar. Pentru obținerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară a exploatațiilor de producție a laptelui, a automatelor de vânzare a produselor alimentare și a punctelor de vânzare mobilă se va acorda o perioadă de 12 luni. Producătorii care expun la vânzare produse primare de origine animală obținute de la animalele din exploatația proprie trebuie să dețină asupra lor o fișă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, vizată trimestrial de medicul veterinar de circumscripție. Totodată, persoanele care manipulează produsele primare de origine animală expuse la vânzare trebuie să respecte normele de igienă personală, să dețină carnet de sănătate și să fie echipate cu echipament de protecție corespunzător.

Numărul produselor tradiționale, redus

Cantitatea de carne tranșată, tocată, preparată sau produse din carne, cumulate, nu poate depăși 8.000 de kg pe lună pentru cei care vând cu amănuntul în piețe. Totodată, numărul de sortimente vândute nu poate fi mai mare de 5.  Cantitatea de brânză care poate fi vândută de producători în piețe a crescut însă de la 1.000 de kilograme pe săptămână, la 1.500 de kilograme. Țăranii pot vinde și 300 de litri de lapte crud de vacă pe zi, precum și 100 de litri de lapte provenit de la alte specii. ANSVSA a majorat și cantitatea de vânat care poate fi comercializată într-un an, de la o unitate de vânat mare, la 10 unități, și de la 10 unități de vânat mic, la 100 de unități. Stânele sunt și ele considerate centre de prelucrare a laptelui, fiind supuse procesului de autorizare sanitar-veterinară.

Ultimele stiri

  • Călin Georgescu, mesaj tranșant în scandalul momentului: „Justiția trebuie refăcută din temelii!”
  • Planul lui Trump: Make Europe Great Again! Cine va face parte din C5, cel mai puternic organism de pe glob
  • Avertismentul înspăimântător al șefului NATO, Mark Rutte: „Suntem următoarea țintă a Rusiei. Prea mulți cred că timpul este de partea noastră. Nu este”
  • Ministrul Justiției, după scrisoarea magistraților: „Este inacceptabilă orice formă de persecuție/Astfel de sesizări trebuie verificate și clarificate”
  • Incendiu puternic la o hală din Sălaj. Intervenție de amploare a pompierilor: 11 autospeciale trimise la fața locului
  • Cutremur, vineri dimineață, în România. Ce magnitudine a avut seismul din 12 decembrie
  • Big Sister
  • Horoscop 12 decembrie 2025 – În partenerul tău vei găsi multă înțelegere
  • Ionel Laurențiu Beșu, judecătorul din documentarul „Justiție capturată”, cere CSM să fie transferat procuror la Giurgiu
  • Fake news, noul țap ispășitor? Buzoianu avertizează asupra manipulării, dar oamenii rămân tot fără apă
  • Exit mobile version