AcasăNewsLovitură grea pentru țăranii care vând în piețe

Lovitură grea pentru țăranii care vând în piețe

Târgurile și expozițiile de produse alimentare vor fi controlate de direcțiile sanitar-veterinare

Persoanele din mediul rural care vând în piețe produsele obținute de la animalele din exploatația proprie vor fi controlate la sânge de autorități. Aceștia vor trebui să dețină asupra lor fișele de sănătate ale animalelor, precum și carnetele proprii de sănătate și echipamente de protecție.

Târgurile și expozițiile de produse alimentare vor fi controlate de direcțiile sanitar veterinare

Potrivit unui Ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), toți micii producători vor fi obligați să se înregistreze și să se supună controlului sanitar-veterinar. Noi reguli vor fi aplicate și automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, deținătorii acestora fiind nevoiți să se autorizeze și să se înregistreze sanitar-veterinar. Pentru obținerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară a exploatațiilor de producție a laptelui, a automatelor de vânzare a produselor alimentare și a punctelor de vânzare mobilă se va acorda o perioadă de 12 luni. Producătorii care expun la vânzare produse primare de origine animală obținute de la animalele din exploatația proprie trebuie să dețină asupra lor o fișă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, vizată trimestrial de medicul veterinar de circumscripție. Totodată, persoanele care manipulează produsele primare de origine animală expuse la vânzare trebuie să respecte normele de igienă personală, să dețină carnet de sănătate și să fie echipate cu echipament de protecție corespunzător.

Numărul produselor tradiționale, redus

Cantitatea de carne tranșată, tocată, preparată sau produse din carne, cumulate, nu poate depăși 8.000 de kg pe lună pentru cei care vând cu amănuntul în piețe. Totodată, numărul de sortimente vândute nu poate fi mai mare de 5.  Cantitatea de brânză care poate fi vândută de producători în piețe a crescut însă de la 1.000 de kilograme pe săptămână, la 1.500 de kilograme. Țăranii pot vinde și 300 de litri de lapte crud de vacă pe zi, precum și 100 de litri de lapte provenit de la alte specii. ANSVSA a majorat și cantitatea de vânat care poate fi comercializată într-un an, de la o unitate de vânat mare, la 10 unități, și de la 10 unități de vânat mic, la 100 de unități. Stânele sunt și ele considerate centre de prelucrare a laptelui, fiind supuse procesului de autorizare sanitar-veterinară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.725 afisari

2 COMENTARII

  1. Țăranii vor avea viață grea spre imposibil ,iar multinationalele care ne vind carne veche,expirata,din animale modificate genetic n-au nici o restrictie la vînzare!Dragina nu a luat exemplul polonezo-maghiar sa înconjurat de Iude acu sta ca un prost la pușcarie.Iar antrepenorii romani vor fi vînați de ANAF,SRI,Miliție,Ambasade,prokurori și alți licurici.Pe timpul guv.cioloș țaranii erau efectiv goniți din piete! In jud.Giurgiu nu-i lasau sa vinda carne de porc de sarbatori ,iar taranii au sunat televiziunile si de abia atunci au plecat milițienii din targuri,care nu-i lasau pe țaranii romani sa-si vinda carnea!

  2. Pai si cei care vand pasari cum vor vinde legal?dsvul nu da autorizatie pt crescatorii casnici teoretic nai voie sa iesi pe piata cu o gaina vie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger