AcasăNewsLovitură grea pentru recuperatorii de credite

Lovitură grea pentru recuperatorii de credite

Debitorii pot formula apel împotriva executării, moment în care executarea silită se va suspenda

Numărul executărilor silite și al evacuărilor debitorilor din case s-ar putea reduce drastic. Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, judecătorii vor fi obligați să analizeze clauzele abuzive ale contractelor executorii, iar în cazul deciziei de evacuare, debitorul va avea dreptul de de rămâne în casă pe o perioadă de un an de zile.

Debitorii pot formula apel împotriva executării, moment în care executarea silită se va suspenda

Proiectul de lege privind protecția consumatorilor contra executărilor silite abuzive aduce reglementări care lovesc direct în activitatea firmelor de recuperări creanțe, care au cunoscut o dezvoltare importantă în ultimii ani. ”Facilitățile executării silite create de lege în favoarea creditorului și piedicile puse debitorului în calea acțiunilor directe de contestare a admisibilității sau a temeiniciei executării silite au determinat crearea unei piețe a colectorilor de creanțe care, subrogându-se în drepturile creditorilor profesioniști pentru care legea a creat facilitatea considerării ca titlu executoriu a contractului în el însuși, își pot permite să cumpere vaste portofolii de creanțe cu discount-uri mari și să preseze debitorii să achite mari părți din valoarea nominală a creanțelor de care cedenții lor s-au dezinteresat la momentul cesiunii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Totodată, în motivarea proiectului se stipulează că un debitor supra-îndatorat, așa cum este consumatorul supus unei executări silite, nu dispune nici de timp, nici de finanțarea necesară costurilor legale ale contestației la executare, iar legea internă nu permite analiza caracterului abuziv al unor clauze din contractul-titlu executoriu.

Creditorii, nevoiți să revizuiască datoria

Potrivit proiectului legislativ, executarea silită a bunurilor trebuie să rămână o ultimă soluție, după ce au fost epuizate căi precum revizuirea convențională sau judiciară a contractului, în vederea reducerii poverii datoriei și a sustenabilității pe termen mediu și lung a eforturilor debitorului de a achita creanța, în rate sau integral. De asemenea, în cazul finalizării unei executări silite cu evacuarea debitorului din locuința familială, acesta va avea dreptul de a nu părăsi locuința familială timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul îl va putea exercita în vederea găsirii unei locuințe familiale, în condiții decente pentru el și familia sa. ”În procedura încunviințării executării silite sau a actelor juridice care au caracter executoriu în sine, dacă debitorul ce urmează a fi supus unei executări silite are calitatea de consumator, citarea acestuia e obligatorie. La cererea consumatorului sau din oficiu, instanța este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului sau actului juridic care are caracter de titlu executioriu în sine”, se precizează în actul normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.327 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger