AcasăNewsLovitura dură încasată în instanță de City Insurance. Ce e obligat să...

Lovitura dură încasată în instanță de City Insurance. Ce e obligat să facă liderul pieței RCA după decizia ÎCCJ

Nicolae Mușat, directorul general City Insurance

Victorie sonoră, în instanță, pentru ASF, COTAR și Auto Car deopotrivă. Și o veste deloc bună pentru City Insurance.

Cum Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, recent, recursul înaintat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu grupul de service-uri Autocar și cu asociația COTAR, împotriva deciziei de suspendare a măsurilor luate de ASF, în februarie anul trecut, City Insurance are de respectat decizia instanței supreme. Care hotărâre este una definitivă și executorie.

Nicu Marcu (ASF)

Și presupune că liderul pieței de asigurări, cu circa 3 milioane de clienți doar pe RCA, este obligată să își majoreze capitalul cu 16,5 milioane de euro și să reanalizeze circa 100.000 de dosare de daună, potrivit economica.net.

” Admite recursurile formulate de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de intervenienţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizati din România, Auto Car Grup 1 Service S.R.L., Auto Car & Trucks Technology S.R.L. şi Standocolor S.R.L. împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A. , ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei. Menţine soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.”, arată minuta ÎCCJ.

Pandele: Efectul soluției pronunțate de Înalta Curte este că City Insurance trebuie să execute de îndată cele două decizii ale ASF

De altfel, Florin Pandele, patronul grupului de firme Auto Car, a făcut unele precizări în această speță, pentru hotnews.ro:

”Prin Deciziile ASF nr. 455/2020 și nr. 457/2020 Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce privește activitatea societății de asigurare-reasigurare City Insurance, acestea vizând, în esență, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul și constituire al rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate și modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. Față de acestea, au fost dispuse măsuri corective care au inclus:

Obligația City Insurance de a formula și prezenta o ediție revizuită a politicii de constituire, modificare și menținere a rezervelor tehnice sub regim Solvabilitate II, conform indicațiilor ASF – art. 1 din Decizia ASF nr. 455/2020
Obligația City Insurance de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. – art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020

Împotriva acestor Decizii ale ASF City Insurance a formulat și înregistrat pe rolul Curții de Apel București atât o cerere de suspendare a deciziilor (dosar nr. 2009/2/2020), cât și o cerere de anulare a acestora (dosar nr. 2008/2/2020), conform prevederilor legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

În cadrul acestor dosare, COTAR și societățile Auto Car Grup 1 Service SRL, Auto Car & Trucks Technology S.R.L. și Standocolor S.R.L. au formulat cereri de intervenție accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate, în scopul menținerii ca legale și temeinice a Deciziilor și aplicării lor neîntârziate. În dosarul nr. 2009/2/2020 Curtea de Apel București a admis în principiu cererea de intervenție accesorie, în pofida poziției procesuale a ASF care s-a împotrivit acestui demers.

Prin Sentința 355/04.06.2020, Curtea de Apel a dispus admiterea cererii formulate de City Insurance și a dispus suspendarea celor două Decizi ale ASF.

Împotriva acestei Hotărâri au declarat recurs atât ASF, cât și intervenienții accesorii COTAR, Auto Car Grup 1 Service SRL, Auto Car & Trucks Technology S.R.L. și Standocolor S.R.L.

Prin Decizia pronunțată în data de 23.03.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile declarate de ASF și cei 4 intervenienți accesoriu, a dispus casarea Sentinței Curții de Apel și a dispus respingerea cererii de suspendare formulate de City Insurance cu privire la cele două Decizii. De asemenea, a fost respins recursul incident formulat de City Insurance, prin care asigurătorul a criticat soluția de admitere a cererii de intervenție accesorie.

Soluția de admitere a recursurilor (inclusiv cele formulate de intervenienți) a fost pronunțată și de această dată în pofida faptului că ASF a pus concluzii de respingere a recursului formulat de cei 4 intervenienți, care urmărea să sprijine poziția porcesuală a ASF.

În orice caz, efectul soluției pronunțate de Înalta Curte este că City Insurance trebuie să execute de îndată cele două decizii ale ASF, măsura viind valabilă cel puțin până la soluționarea dosarului nr. 2008/2/2020 care se află pe rolul Curții de Apel București.”

author avatar
Andrei Coman