AcasăNewsUpdate. CSM a amânat decizia în cazul suspendării judecătoarei din dosarul lui...

Update. CSM a amânat decizia în cazul suspendării judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu/Noul termen

(sursa foto: glasul-hd.ro)

Informații de ultimă oră vin de la Inspecția Judiciară. Și o vizează pe judecătoarea care are în lucru dosarul accidentului tragic de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri.

UPDATE, 17 aprilie: Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu. E vorba despre judecătoarea care soluţionează dosarul lui Vlad Pascu, şoferul care a accidentat mortal, anul trecut, doi tineri în localitatea 2 Mai.

Redăm în continuare, integral, comunicatul CSM transmis în 17 aprilie:

La data de 16 aprilie 2024, ora 15:07, s-a înregistrat pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, propunere formulată în temeiul art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a stabilit termen pentru soluționare la data de 17 aprilie 2024, ora 10:00, termen stabilit în considerarea dispozițiilor art. 55 alin. (3) din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii aprobat prin Hotărârea nr. 122 din 6 iulie 2023, care prevăd că propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a magistratului se soluționează de urgență.

La data de 16 aprilie 2024, ora 15:55, a fost comunicată doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța citația emisă în dosar, precum și o copie a lucrării.

La data de 17 aprilie 2024, ora 08:00, a fost înregistrată cererea doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța prin care a solicitat acordarea unui nou termen pentru a se prezenta la soluționarea propunerii privind suspendarea din funcție.

La termenul de judecată din 17 aprilie 2024, Secția pentru judecători în materie disciplinară a încuviințat, în temeiul art. 13 și art. 222 Cod procedură civilă, cererea de amânare a judecății cauzei formulată de doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța pentru a garanta dreptul la apărare al acesteia, stabilind un nou termen de judecată la data de 24 aprilie 2024, ora 11:00.”


Știre inițială:

Inspecția Judiciară (IJ) anunță că în cursul zilei de marți, 16 aprilie, a fost transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia, până la finalizarea procedurilor disciplinare.

„Ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”

În cursul zilei de astăzi, 16 aprilie 2024, a fost transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța din cadrul Judecătoriei Mangalia până la finalizarea procedurilor disciplinare.

Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se menționează în comunicatul Inspecției Judiciare.

Judecătoarea Popoviciu este cea care judecă pe fond dosarul „2 Mai”. Dosarul în care Vlad Pascu a fost trimis în judecată după accidentul cumplit din august 2023, soldat cu moartea a doi tineri – Sebastian (Sebi) și Roberta.

CITIȚI ȘI: VIDEO| Strigător la cer! Judecătoarea lui Vlad Pascu a întrebat dacă tânărul decedat în accidentul de la 2 mai se află în sală

Veste-şoc pentru rudele victimelor lui Vlad Pascu. Ce se întâmplă cu judecătoarea care a gafat grav în dosarul „2 Mai”

IJ s-a autosesizat din februarie

De altfel, IJ anunța, în luna februarie, s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul magistratului în sala de judecată. „În urma informațiilor apărute în spațiul public privind modul de desfășurare a ședinței de judecată din data 22.02.2024 la Judecătoria Mangalia, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu față de judecătorul desemnat să soluționeze dosarul privind accidentul din data de 19.08.2023.

Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat”, anunța IJ, în 23 februarie, prin intermediul unui comunicat.

author avatar
Andrei Coman
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger