AcasăNewsLovitură de proporții pe piața tablourilor! Falsuri atribuite unor pictori români celebri,...

Lovitură de proporții pe piața tablourilor! Falsuri atribuite unor pictori români celebri, vândute. Percheziții inclusiv în Capitală. Pe cine bănuiesc anchetatorii

Nu orice semnătură atribuită unui pictor celebru se dovedește a fi veridică. Asta pare să fi stabilit anchetatorii, care fac cercetări într-un dosar în care este suspectat un reprezentant al unei galerii de artă din București, care este bănuit că ar fi vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori celebri români, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Theodor Pallady.

Conform informațiilor G4Media, ar fi vizată o galerie de artă din București, de pe Calea 13 Septembrie. Printre suspecți se numără un bărbat, expert acreditat de Ministerul Culturii care lucrează la Muzeul Mihai Eminescu din Ipotești. De altfel, potrivit sursei citate, s-ar face percheziții și la domiciliul expertului, dar și la muzeul unde acesta lucrează.

Din câte a anunțat Ministerul Public, joi, într-un comunicat, pe lângă perchezițiile care se fac – 10 la număr – în Capitală și în județele Iași și Botoșani – urmează să fie puse în aplicare două mandate de aducere. De asemenea, vor fi citați, pentru a fi audiați, 40 martori dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători.

Parchetul General a precizat următoarele:

„Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
În cursul zilei de 16 decembrie 2021, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanței, a pus în executare efectuarea a 10 percheziții domiciliare la sediul unei instituții de cultura și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate pe raza Municipiului București și județelor Iași și Botoșani.

Perchezițiile sunt efectuate de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române La activități participă specialiști antifraudă din cadrul PÎCCJ, respectiv specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum si ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracţională.

Cu această ocazie sunt puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 martori în vederea audierii, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.
Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

author avatar
Andrei Coman
502 afisari

3 COMENTARII

  1. Buna asta faci un tablou de 100 roni si scoti 100.000 euro. Faci 10 tablouri esti artist.

  2. Asa se intampla daca certificarea autenticitatii unei picturi e lasata la mana unui “expert” in loc sa se faca analize fizico-chimice, documentare etc.

  3. O fi vorba de guguștiuci ce tulbură apele celor mari, de aia i-au călcat mascații. Toată piața de artă din întreaga lume e plină de făcături ce sînt cumpărate pe bani grei de muzee.
    O povață de urmărit, Fata cu turban (Vermeer) e făcătură:
    http://mileswmathis.com/pearl.pdf

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger