Deputații vor să majoreze pedepsele pentru ultraj cu 100% în cazul violențelor împotriva polițiștilor și jandarmilor. Astfel, pentru vătămarea corporală gravă a unui agent de poliție aflat în exercițiul funcțiunii, atacatorul va face 18 de ani de închisoare.

Ultima majorare a pedepselor pentru ultraj nu a avut efectul scontat, atacurile grave împotriva polițiștilor crescând îngrijorător în ultima vreme, susțin deputații. ”Înăsprirea regimului sancționator pentru ultraj va conduce pe termen scurt la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând polițiștilor și jandarmilor să îți îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, în care gestionarea riscurilor profesiei să nu consume resurse ce ar putea fi puse în folosul comunității, iar pe termen lung va contribui la scăderea infracționalității în general, având în vedere că cele mai multe acte de ultraj au loc în situații în care polițiștii și jandarmii intervin pentru prevenirea altor infracțiuni îndreptate asupra persoanelor civile. În condițiile de subfinanțare și deficit de personal, pentru a desfășura cât mai multe activități într-un timp de muncă limitat, polițiștii și jandarmii aleg de multe ori să închidă ochii la acte minore de violență, precum injurii sau amenințări îndreptate împotriva lor. Măsura creșterii pedepsei pentru infracțiunea de ultraj nu presupune decât costuri insesizabile pentru bugetul de stat, respectiv custodierea în penitenciare pentru o pedeapsă mai lungă în cazul deținuților condamnați pentru ultraj”, se arată în expunerea de motive a proictului de lege depus la Senat. Majorarea semnificativă a pedepselor pentru ultraj este cerută de ani de zile de sindicatele polițiștilor, care consideră că măsura va contribui la creșterea autorității oamenilor legii. Pedepsele mici și, în multe cazuri, sentințele instanțelor date în favoarea agresorilor îi lasă pe polițiști fără apărare în fața agresiunilor infractorilor, susțin sindicatele.
Se dublează limitele speciale
Potrivit modificărilor legislative, amenințarea ori lovirea sau alte violențe săvârșite împotriva polițiștilor și jandarmilor se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se dublează. În prezent, în Codul Penal, insulta, calomnia ori amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 4 ani. Totodată, lovirea sau orice acte de violență, precum și vătămarea corporală săvârșite împotriva persoanei prevăzute în alin. 1, aflată în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 7 ani, iar dacă s-a produs vătămarea corporală gravă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani. Dacă faptele prevăzute în alineatele precedente sunt săvârșite împotriva unui magistrat, polițist sau jandarm ori alt militar, maximul special al pedepsei se majorează cu 3 ani, potrivit Codului Penal în vigoare.