AcasăNewsLouis Daguerre: cum a surprins un peisaj citadin pe o tablie acoperita...

Louis Daguerre: cum a surprins un peisaj citadin pe o tablie acoperita cu iodura de argint

Louis Daguerre

Louis Daguerre este considerat “parintele fotografiei”, fiind cel care a construit primul aparat foto din lume, inventator omagiat astazi, la 224 de ani de la nastere, de Google cu un Doodle special.

Louis Daguerre

Louis Daguerre s-a nascut in 1787, in orasul Cormeilles-en-Parisis, din nordul Frantei, avand in tinerete a avut preocupari artistice ce l-au determinat ca la treizeci si cinci de ani sa proiecteze diorama, un sir spectaculos de picturi panoramice cu efecte speciale de iluminare. In aceeasi perioada si-a propus sa puna la punct o metoda de reproducere automata a peisajelor lumii fara pensula si vopsele – cu alte cuvinte, o camera foto, dar primele lui tentative de construire a unei camere foto functionale au esuat.

In 1827, el l-a intalnit pe Joseph Nicephore Niepce, care incercase si el (si chiar cu un oarecare succes) sa inventeze aparatul de fotografiat, iar dupa doi ani, au devenit parteneri. In 1833, Niepce a murit, insa Daguerre a perseverat in eforturile din domeniul fotografiei si, in 1837, a reusit sa puna la punct un sistem practic de fotografiere, numit „daghereotip”, procedeu facut public in 1839, fara a cere brevet.

In schimb, guvernul francez le-a acordat pensii viagere atat lui Daguerre, cat si fiului lui Niepce, cel care contribuise decisiv la aceasta inventie. Anuntarea inventiei lui Daguerre a starnit senzatie, el devenind eroul zilei, coplesit de onoruri, in timp ce metoda sa de fotografiere s-a raspandit rapid, in toata lumea. La scurta vreme de cand a devenit celebru, Daguerre s-a retras din activitate, si a murit in 1851, la casa sa de langa Paris.

Nici o inventie nu deriva in intregime din munca unui singur om; iar calea lui Daguerre in lumea fotografiei a fost netezita de multi altii. Camera obscura fusese inventata cu cel putin opt secole inaintea lui Daguerre. In secolul al XVI-lea, Girolamo Cardano a asezat o lentila in fata deschizaturii camerei obscure. Aceasta a fost o forma preliminara interesanta a camerei moderne de luat vederi; totusi, imaginea nu era permanenta si deci cu greu ar fi putut fi considerata fotografie.

Joseph Nicephore Niepce

O alta faza preliminara importanta a constituit-o descoperirea lui Johann Schulze, din anul 1727, cu privire la sensibilitatea sarurilor de argint la lumina. Desi a folosit descoperirea pentru a fixa cateva imagini efemere, Schulze nu a perseverat in acest sens. Predecesorul care s-a apropiat cel mai mult de rezultatul lui Daguerre a fost Niepce, care a si devenit partenerul acestuia. Prin 1820, Niepce a descoperit ca bitumul de Iudeea, un tip de asfalt, este sensibil la lumina. Combinand aceasta substanta cu o camera obscura, Niepce a reusit sa faca primele fotografii din lume. (Una, realizata in 1828, inca mai exista.) Din acest motiv, unele persoane sunt de parere ca Niepce ar trebui considerat adevaratul inventator al fotografiei. Totusi, metoda de fotografiere a lui Niepce nu era deloc practica, deoarece necesita un timp de expunere de opt ore, dupa care se obtinea o fotografie mai degraba neclara.

Daguerre recursese la imprimarea imaginii pe o placa acoperita cu iodura de argint. O expunere de cincisprezece-douazeci de minute era suficienta, ceea ce a facut ca metoda, desi incomoda, sa aiba o utilitate practica. La doi ani dupa ce metoda lui Daguerre a fost data publicitatii, alte persoane au propus o usoara modificare: adaugarea de bromura de argint in iodura de argint folosita ca material fotosensibil. Aceasta usoara schimbare a contribuit la reducerea considerabila a timpului de expunere necesar, facand posibila realizarea unor portrete fotografice.

William Henry Fox Talbot

In 1839, la scurt timp dupa ce a fost anuntata inventia lui Daguerre, William Henry Fox Talbot, un om de stiinta englez, a conceput o noua metoda de fotografiere, care presupunea obtinerea initiala a unei imagini negative, asa cum se face astazi. Este interesant ca Talbot reusise sa realizeze primele fotografii in 1835, cu doi ani inainte de primele „dagherotipuri”. Dar Talbot, care era angajat in alte proiecte, nu a perseverat in experimentele sale fotografice. Daca ar fi facut acest lucru, probabil ca ar fi pus bazele unui sistem comercial inaintea lui Daguerre si ar fi fost astazi considerat inventatorul fotografiei.

author avatar
Ciprian Purice
2.167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger