AcasăNews"Los Indignados" apara casele celor executati de banci

„Los Indignados” apara casele celor executati de banci

Luis Dominguez a ramas cu un acoperis deasupra capului datorita "Los Indignados"
Luis Dominguez a ramas cu un acoperis deasupra capului datorita "Los Indignados"

Miscarea „Los Indignados” (indignatii), care s-a format dupa ce zeci de mii de persoane au ocupat piata Puerta del Sol din Madrid si-a gasit o noua tinta asupra careia sa-si verse mania: apara posesorii caselor ipotecate de executarea bancilor. Joi dimineata, o multime s-a strans in fata casei din cartierul madrilen Parla lui Luis Dominguez, in varsta de 74 de ani, si i-au impiedicat pe oficiali sa-i inmaneze ordinul de evacuare imediata.

Dominguez, care merge in carje si sufera de inima, spune ca ar fi ramas pe drumuri, fara interventia protestatarilor. „Aseara am auzit despre ei ca ii ajuta pe oameni sa se lupte cu bancile, si in doar cateva ore totul a fost organizat”, a declarat batranul reporterului de la The Guardian, in apartamentul sau, la scurt timp dupa ce „indignatii” i-au izgonit pe executori. „Este o minune ca mai sunt aici.” Un apel de ajutor pus pe Twitter peste noapte pentru un protest-blitz la intrarea locuintei sale a strans suficienti voluntari pentru a-i impiedica pe executorii judecatoresti sa patrunda in casa lui Dominguez.

Miercuri, o multime de cateva sute de demonstranti i-a oprit pe politisti si pe executorii judecatoresti sa evacueze o familie de imigranti libanezi, in suburbiile Madridului, la Tetuan.

Criza economica, mai ales cea imobiliara, i-a adus pe multi spanioli in imposibilitatea de a-si mai putea plati ipotecile. „Mi-am reipotecat casa pentru 145.000 de euro, desi inca mai am un document care arata ca acum trei ani valora 280.000 de euro, spune Dominguez. „Acum banca vrea sa-mi ia locuinta si sa le mai platesc si 90.000 de euro.”

In timpul boom-ului imobiliar, bancile au dat imprumuturi de pana la 100% din valoarea locuintelor. Dar crahul din 2008 a lasat peste 700.000 de locuinte noi nevandute. Preturile s-au prabusit, iar bancile au devenit cei mai mari proprietari imobiliari, ca urmare a neplatii imprumuturilor acordate dezvoltatorilor. Numarul caselor expropriate din Spania creste pe fodul unei rate a somajului de 21% si a cresterii dobanzilor la imprumuturile in euro. Se pare ca s-a ajuns la 278 de exproprieri pe zi.

„Omul asta era prea bolnav pentru a fi aruncat in strada”, spune Eloi  Morte, unul dintre membrii activi ai miscarii de lupta impotriva evacuarilor din Madrid, care s-a nascut acum doua saptamani. „Multumita protestatarilor, putem strange o gramada de oameni in foarte scurt timp. Ieri, politistii si executorii pur si simplu au facut stanga-mprejur cand ne-au vazut”, mai spune Morte. „Astazi am reusit sa le spunem autoritatilor din Parla ca am prezentat o sesizare la tribunal in care aratam ca Luis era prea bolnav pentru a fi aruncat in strada, fara vreun plan de a i se gasi o locuinta.”

Miscarea pentru blocarea exproprierilor in Madrid s-a nascut in interiorul comunitatii de imigranti din America Latina. Valuri de lucratori imigranti au venit in Spania in timpul boom-ului imobiliar, dar acum tocmai ei sunt printre cei mai expusi sa-si piarda locuintele. Membrii miscarii cer schimbarea legii spaniole, astfel incat datoriile ipotecare sa se stinga pur simplu inmanand bancii cheile proprietatii, asa cum se intampla in Statele Unite. Fara a mai lua in considerare devalorizarea casei din cauza crizei, astfel incat banca sa nu mai poata pretinde si o suma suplimentara care sa acopere diferenta de valoare. Altfel zis, miscarea vrea ca si banca sa isi asume riscurile crizei, in aceeasi masura in care si le asuma si clientul.

Si in Romania, bancile au avut o tentativa de reevaluare a ipotecilor, pentru a cere suplimentarea garantiilor. Totusi, cel putin pana acum, au ramas la faza de intentie.

author avatar
Adrian Patrusca
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger