AcasăNewsLondra isi recheama spionii dupa ce Rusia si China au avut acces...

Londra isi recheama spionii dupa ce Rusia si China au avut acces la dezvaluirile lui Snowden

MI 6 a fost fortata sa-si cheme in tara agentii dupa ce fostul consultant NSA a fost gura sparta

Faptul ca Rusia si China au avut acces la documentele strict secrete dezvaluite de fostul consultant NSA, Edward Showden, reprezinta o posibila amenintare pentru serviciile secrete britanice, care si-au retras spionii din anumite tari, indica ieri Sunday Times.

MI 6 a fost fortata sa-si cheme in tara agentii dupa ce fostul consultant NSA a fost gura sparta

Inalti responsabili guvernamentali si ai serviciilor de informatii au declarat pentru Sunday Times ca mai multi agenti au fost retrasi din tarile ”ostile”  dupa ce Rusia a fost in masura sa decripteze peste un milion de dosare, arata AFP. ”Rusia si China au aceste informatii. Aceasta semnifica ca agenti au trebuit sa fie retrasi iar faptul ca modurile noastre de operare au putut fi cunoscute a necesitat incetarea colectarii informatiilor esentiale”, a declarat o sursa din Downing Street. Un purtator de cuvant al Downing Street a refuzat sa faca un comentariu pe marginea acestor informatii. ”Nu facem comentarii cu privire la chestiunile care sunt legate de serviciile secrete”. ”Nu putem nici confirma nici infirma aceste informatii”, a declarat si un purtator de cuvant al ministerului britanic de Externe, Foreign Office.

James Bond in pericol?

Snowden

Alte surse guvernamentale citate de Sunday Times au afirmat ca si China a avut acces la documentele care au dezvaluit tehnicile de informatii ale Marii Britanii si Statelor Unite, ceea ce a suscitat temerile ca spioni ai ambelor tari au putut fi identificati. Edward Snowden, fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA), s-a refugiat in Rusia dupa ce a transmis catre presa o enorma cantitate de documente secrete in scopul de a dezvalui dimensiunea programelor americane de supraveghere electronica si de a proteja libertatile individuale. Snowden a afirmat ca nici un serviciu de informatii nu poate decripta documentele pe care le detine. Dar o sursa din cadrul serviciilor de informatii britanice a declarat pentru Sunday Times: ”Stim ca Rusia si China au acces la materialele lui Snowden si le vor studia multi ani cautand indicii pentru a identifica potentiale tinte”.

Incepand cu 6 iunie 2013, Snowden a facut publice, prin intermediul mass-media (in special The Guardian si Washington Post), informatii clasificate top-secret ale NSA cu privire la captarea metadatelor apelurilor telefonice din SUA si la sistemele de ascultare pe Internet ale mai multor programe de supraveghere americane si britanice. In 21 iunie, Edward Snowden a fost inculpat de catre guvernul american pentru spionaj, furt si utilizare ilegala a bunurilor guvernamentale. In 31 iulie, Snowden a obtinut azil temporar in Rusia si ulterior drept de rezidenta in aceasta tara. Anul trecut, editiile americane The Guardian si Washington Post au primit premiul Pulitzer pentru publicarea dezvaluirilor despre programele de supravegehre ale NSA, in urma documentelor furnizate de Snowden.

 

author avatar
Tudor Borcea
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger