AcasăNewsLondra il condamna la moarte pe micutul Charlie

Londra il condamna la moarte pe micutul Charlie

Parintii copilului, Connie si Chris, neputiinciosi in fata unei justitii care le trimite copilul la cimitir

Spre disperarea parintilor, Charlie Gard, baietelul britanic care sufera de o maladie incurabila, nu poate fi transferat in Italia, intr-un spital din Roma, gestionat de Vatican. Ministerul britanic de Externe a invocat motive legale.

Parintii copilului Connie si Chris neputiinciosi in fata unei justitii care le trimite copilul la cimitir

Copilul in varsta de 10 luni, atins de o boala mitocondriala se afla intre viata si moarte, conectat la aparate, la spitalul pediatric londonez Great Ormond Street. Medicii si justitia britanica au cerut deconectarea de la sistemele respiratorii a copilului. In fata acestei decizii, parintii, Connie Yates si Chris Gard, se opun din toate puterile. Au cerut si trimiterea copilului in Statele Unite, sustinuti si de Donald Trump, unde exista un tratament experimental boala micutului, dar medicii au estimat ca acesta nu va aduce nici o imbunatatire. Charlie Gard nu vede, nu se misca, nu plange, nu poate inghiti.

Un refuz pentru ”interesele lui Charile”

Spitalul roman Bambino Gresu si-a oferit serviciile pentru a-l ingriji pe Charlie Gard, dupa ce Papa Francisci-a incurajat pe parinti declarand ca au dreptul sa faca orice pentru salvarea micutului si ca trebuie lasati ”sa se ocupe de copilul lor pana la sfarsit”. Dar ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, l-a informat pe omologul sau italian Angelino Alfano, ca ”este bine ca deciziile sa continue sa fie ghidate de un aviz medical de specialitate, sustinut de justitie, conform intereselor lui Charlie”. Mentinerea copilului sub asistenta respiratorie nu face decat sa-i prelungeasca suferintele, a hotarat justitia britanica, invocand opiniile medicilor potrivit carora nu exista nici o speranta de vindecare a maladiei de care sufera  Charlie, care-i provoaca o slabire musculara progresiva, inclusiv a organelor vitale cum este inima.


O viata intre mainile justitiei si ale medicilor

In  11 aprilie, justitia si-a dat verdictul in acest caz care a depasit granitele Regatului Unit si a provocat o emotie in toata Europa. Verdictul a fost impotriva dorintei parintilor: un tribunal britanic i-a autorizat pe medici sa puna capat ingrijirii copilului, adica deconectarea de la ventilatia artificiala. ”Avand inima grea” dar ”deplin convins” sa-l lase pe bebelus sa moara ”cu demnitate”, indica atunci judecatorul Nicholas Francis. In 2 iulie, Papa Francisc a reactionat aratandu-si sustinerea fata de parintii copilului. In 3 iulie, presedintele american Donald Trump a urmat aceeasi linie. In 4 iulie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a autorizat deconectarea lui Charlie de la aparate. Premierul britanic Theresa May a abordat si ea cazul, dupa ce a fost interogata de un deputat , in Parlament. ”Sunt convinsa ca spitalul Great Ormond Street a examinat si va examina tot timpul orice oferta sau informatie noua legata de bunastarea acestui copil condamnat”, a declarat Theresa May. Spitalul Great Ormond Street nu a precizat cand ar putea fi intrerupta mentinerea in viata a copilului.

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger