AcasăNewsLondra canta Brexit Blues

Londra canta Brexit Blues

Britanicii spun prea tarziu „We love EU”

Niciodata capitala Regatului nu a arborat atatea drapele europene ca in acest week-end, unde zeci de mii de persoane au participat la un ”mars pentru Europa”, care s-a derulat intre Hyde Park si Westminster.

Britanicii spun prea tarziu „We love EU”

Niciunul din cele doua principale partide politice, aflate in criza deschisa dupa referendum, nu a fost chemat la defilare, care a fost organizata via retelele sociale. ”Don’t go Brexit my heart , “Fromage not Farage” (aluzie al adresa liderului UKIP, antieuropeanul  Nigel Farage) , ” We love EU”, au fost numai cateva din mesajele londonezilor catre europeni, catre Uniunea Europeana. ”Am venit pentru a le spune francezilor si europenilor ca vom ramane mereu cu ei”, a declarat pentru Le Monde, John Stobbs, un profesor de franceza, care avea tatuat drapelul UE pe obraji. Manifestatia a adunat in mod evident principalul electorat londonez partizan al mentinerii Regatului Unit in UE: oameni cu nivel de educatie superior, deschisi calatoriilor si diversitatii, ingrijirati de viitorul lor. Reprezentantii unei Londre cultivate si cosmopolite, care a votat in proportie de 60% pentru ramanerea in UE.

”Mi s-a furat o parte din identitate”

”Sunt aici pentru copii mei. M-am considerat mereu ca un membru al familiei europene. Acum, simt ca mi s-a furat o parte din identitate. Nu vreau sa traiesc pe o insula mica. Incerc sa cred ca este doar un cosmar din care ne vom trezi”, a declarat o participanta la miting, Lizzie Hillier. Insa rari au fost cei care mai cred ca este posibila organizarea unui al doilea referendum. Desigur, multi au cerut ca viitorul guvern sa nu declanseze procedura articolului 50 din tratatul de la Lisabona, cu privire la iesirea Marii Britanii din spatiul comunitar. Incredibila a fost absenta partidelor politice de la aceasta manifestare, in timp ce, pe pancarte, liderii conservatori ai campaniei ”Leave”, Boris Johnson, Michael Gove si Nigel Farage, au fost acuzati de minciuna.

Previziunile lui Margaret Tharcher

Emblematic pentru ceea ce se intampla acum este un discurs tinut de fostul premier Margaret Thatcher despre Regatul Unit si Europa, rostit la College of Europe din Bruges, in 1988.”Primul meu principiu calauzitor : cooperarea voluntara si activa intre state suverane independende este cea mai buna cale pentru a construi o Comunitate Europeana de succes. A incerca sa suprimi nationalitatea si sa concentrezi puterea la centrul unui conglomerat european ar fi extrem de daunator si ar pune in pericol obiectivele pe care incercam sa le realizam. Europa va fi mai puternica tocmai pentru ca are Franta ca Franta, Spania ca Spania, Marea Britanie ca Marea Britanie, fiecare cu obiceiurile, traditiile si identitatea ei. Ar fi o nebunie sa incerci sa le incadrezi intr-un fel de tipar identitar de personalitate europeana”, spunea atunci fosta Doamna de Fier.”Sunt prima, a continuat Thatcher,  care afirm ca in multe privinte tarile Europei ar trebui sa incerce sa vorbeasca pe o singura voce. (…) Europa este mai puternica atunci cand procedam asfel (…) A lucra impreuna nu inseamna insa centralizarea puterii la Bruxelles sau ca deciziile sa fie luate de o birocratie anume. Nu am retras barierele impuse de statul britanic doar ca sa le vedem reimpuse la nivel european de un Super-Stat european exercitand o noua dominatie de la Bruxelles”.

author avatar
Tudor Borcea
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger