AcasăNewsLOGO GOOGLE: Savantul Emil Racovita. Elevul lui Ion Creanga a studiat la...

LOGO GOOGLE: Savantul Emil Racovita. Elevul lui Ion Creanga a studiat la Sorbona, inainte sa plece in Antarctica

Dupa cum si-a obisnuit utilizatorii, motorul de cautare si-a schimbat, vineri, logo-ul, pentru a omagia o personalitate remarcabila. Chipul omului de stiinta Emil Racovita apare pe sigla Google, la 145 de ani de la nasterea savantului care a ramas in istorie gratie descoperirilor sale in domeniul biologiei si al speologiei.

Romanul de geniu, fondator al biospeologiei, a vazut lumina zilei in Vaslui. Printre primii oameni de cultura de la care Racovita a primit educatie, in perioada scolii, a fost chiar Ion Creanga. Anii au trecut si, ajuns la varsta studentiei, Emil Racovita a plecat la Paris, sa studieze Dreptul, chiar daca intre timp devenise deja pasionat de tot ceea ce tine de stiinte naturale. A respectat dorinta parintelui sau si a absolvit facultatea, in capitala Frantei. Cum visul sau de a aprofunda tainele celuilalt domeniu a fost cu mult mai mare, Emil Racovita a mers pe acest drum si, conform Wikipedia, a urmat cursurile Facultatii de Stiinte din Sorbona, indrumat de nume mari din aceasta ramura.

Dupa ce si-a dat doctoratul in Stiinte, Emil Racovita a plecat sa exploreze natura si a studiat sute de specii de plante si vietati. In 1904, o descoperire semnificativa pentru cariera sa ii schimba preocuparile- romanul Racovita gaseste o noua specie de crustacei si isi orienteaza cercetarile catre ecosistemele subterane, in detrimentul studiului vietii plantelor si a animalelor din apele oceanelor.

De altfel, logo-ul Google, afisat pentru ca utilizatorii motorului de cautare sa isi aminteasca, pe 15 noiembrie, cine a fost Emil Racovita, il prezinta pe savantul roman inconjurat de imagini ale unor vietati oceanice- balene si rechini, cu referire la expeditia acestuia in Antarctica, din perioada 1897-1899, de la bordul navei „Belgique”.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

551 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger