AcasăNewsLocurile cu taxa din universitati ar putea fi desfiintate

Locurile cu taxa din universitati ar putea fi desfiintate

Locurile cu taxa din universitati ar putea fi desfiintateLocurile cu taxa din universitati ar putea fi desfiintate

Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat tacit de Camera Deputatilor. Universitatile din Bucuresti protesteaza spunand ca se incalca legea actuala, prin noile prevederi care sunt pe cale sa intre in vigoare.

Locurile cu taxa din universitati ar putea fi desfiintate
Locurile cu taxa din universitati ar putea fi desfiintate

Universitatea Bucuresti sustine ca proiectul de lege adoptat tacit saptamana aceasta de catre deputati, „nu face o nu face diferente intre universitatile publice si cele private, in spiritul invatamantului superior din tarile Uniunii Europene”.

Proiectul de lege, numit PLX 239/2011, promovat de parlamentarii Petru Filip și Catalin Croitoru, prevede ca universitatile publice sa nu mai primeasca studenti cu taxa, iar cele private sa „beneficieze de o serie de prevederi prin care capata o autonomie excesiva”, se arata in comunicatul universitatii.

Ce ar insemna desfiintarea locurilor cu taxa de la stat

Potrivit reprezentantilor Universitatii Bucuresti, daca studentii care nu sunt admisi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicati sa mai frecventeze universitatile publice – pentru ca locurile care sunt in acest moment cu taxa se vor desfiinta, nu se vor transforma in locuri bugetate – optiunea libera a acestora este anulata, iar Legea Educatiei nu va mai fi respectata.

In plus, universitarii sunt ingrijorati ca studentii ar putea fi astfel dirijati artificial spre alte institutii in afara celor de stat.

„Modificarea legislației actuale ar afecta negativ atit studentii, limitindu-le libertatea de a-si alege programele de studii, cat si angajatorii, care au manifestat preferinte constante in decursul timpului pentru institutiile publice cu traditie”.

Daca s-ar interzice universitatilor publice primirea de studenti cu taxa, s-ar incalca grav autonomia lor.

Sursa: StirileProTV.ro

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger