AcasăNewsLiviu Ciulei ne-a parasit!

Liviu Ciulei ne-a parasit!

Omul care a revolutionat arta teatrala din Romania  s-a stins in noaptea de luni spre marti intr-un spital din Munchen, lasandu-ne o mostenire  nepretuita: piesele de teatru si filmele pe care si-a pus amprenta.

Vestea a cazut ca un traznet pentru cuscrul sau, Stere Gulea. „Nu puteai sa spui asta vara ca peste trei luni n-o sa mai fie“.  Starea de sanatate a lui Ciulei s-a inrautatit  din septembrie, cand a avut o congestie pulmonara, apoi au aparut complicatii renale si, s-ar parea, si un stop cardiac. Liviu Ciulei a incetat din viata la varsta de 88 de ani. „Pentru actorii teatrului Bulandra este cu atat mai groaznic momentul pentru ca era parintele si indrumatorul acestui teatru. Pierderea nu poate fi masurata cu nimic. Ne este foarte greu si cred ca nici lui nu i-ar placea sa facem declaratii. El era urias, cuvintele noastre sunt mult prea mici si palide pe langa Liviu Ciulei. Dumnezeu sa-l odihneasca“, a declarat actrita Mariana Mihut pentru „National“.

A dat arhitectura pentru teatru

Liviu Ciulei nu a calcat pe urmele tatalui sau, inginer constructor, care a ridicat teatrul „C.I. Notarra“. Destinat unei cariere in arhitectura, tanarul si-a schimbat brusc traseul profesional spre teatru, unde a debutat intai ca scenograf, apoi actor si regizor. „Liviu Ciulei ne-a parasit. Dispar, odata cu el, o intreaga epoca de civilizatie teatrala, de dedicatie totala fata de meserie, de competenta profesionala autentica si, inainte de orice, de iubire neconditionata pentru scandura scenei si tot ce exista deasupra ei”, a marturisit directorul de la TNB, Ion Caramitru.

Biografie:

S-a nascut pe 7 iulie 1923

A studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, iar apoi arhitectura pe care a abandonat-o ulterior

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in „Visul unei nopti de vara” la Teatrul Odeon din Capitala.

A debutat ca regizor la Teatrul Bulandra in 1957 punand in scena „Omul care aduce ploaia“ de Richard Nash

Filmul „Padurea Spanzuratilor” a primit, in anul 1965, premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes

Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei  se mai numara premiul UNITER, in 1996, premiul de Excelenta UNITER, 2001, premiul de Excelenta in cinematografia romana, 2002.

Experientei de regizor, actor, scenograf si scenarist i s-a adaugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie, timp de zece ani, pentru Teatrul „Bulandra” din Bucuresti, dar si pentru Teatrul „Tyrone Guthrie” din Minneapolis.

A predat cursuri de regie si actorie la Columbia University si New York University.

In cariera sa a jucat in numeroase filme si piese de teatru si a regizat si a scris scenariile pentru zeci de productii cinematografice si spectacole de teatru.

author avatar
Andreea Romaniuc-Archip
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger