Probleme mari pe litoralul Mării Negre. Vântul a suflat extrem de puternic dinspre uscat și a împins apa zeci de metri.
În urma acestui fenomen se formează ”lagune” și ”insulițe”, care însă vor fi acoperite la loc atunci când apa va reveni la loc.
De ce s-a rupt litoralul
Expertul Adrian Bîlbă a explicat fenomenul periculos.
„Atunci când bat vânturile dinspre larg, cumva apele înaintează pe plajă. Și dimpotrivă, când bate vântul dinspre uscat, adică vest, apele se retrag. În momentul în care s-a schimbat vântul brusc, trebuie să ne obișnuim cu aceste schimbări climatice.
În urma furtunilor cu nord-vest cu vânt de nord-vest foarte violente din zilele trecute s-a produs o eroziune costieră importantă, firește, a cantității de nisip depusă cu ocazia extinderii plajelor, care de altfel era de așteptat să se întoarcă parțial în mare.
Nu este cazul să se mențină o astfel de situație. Este, cumva pe termen foarte scurt. Urmează să se niveleze linia costieră„, a explicat Adrian Bîlbă, conform stiripesurse.ro.
Inundațiile au distrus plajele, iar falezele s-au surpat
Vara trecută, falezele de pe litoral au început să se surpe din cauza inundațiilor de la sfârșitul săptămânii trecute, provocate de ciclonul format pe Marea Neagră.
La Eforie și Costinești, faleza a luat-o la vale pe sute de metri, iar în Olimp malurile s-au prăbușit pe plaja abia refăcută.
În Olimp, în zona înaltă de lângă plajă, din cauza apei care s-a infiltrat în timpul furtunii adusă de ciclonul format pe mare, pâmântul a început să se scurgă spre nisip. Sectoarele unde s-au produs surpările sunt, unele, lângă construcții mari, de curând înălțate.
Ne-ati lamurit ”cumva” !