AcasăNewsLiteratura română, eliminată de la Bacalaureat. Mircea Cărtărescu: „E moartea pasiunii”

Literatura română, eliminată de la Bacalaureat. Mircea Cărtărescu: „E moartea pasiunii”

Mircea Cărtărescu propune eliminarea literaturii ca materie de Bacalaureat din cauza modului de predare. Scriitorul consideră că în școli, nu se face practic literatură, ci li se prezintă elevilor „un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele”.

Acesta a spus că „literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”.

Mircea Cărtărescu contestă modul de predare al literaturii române

„Toată lumea spune asta de decenii întregi, și totuși nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu autori prăfuiți, cu texte alese parcă pentru nulitatea lor. Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri”, a completat scriitorul, potrivit Presshub.ro.

Întrebat dacă vede o legătură directă între interesul scăzut al tinerilor pentru lectură și dezvoltarea industriei de divertisment, Mircea Cărtărescu a spus că „e o legendă că „tinerii nu mai citesc”. “Foarte mulți citesc cu aceeași pasiune ca și noi. O fac din aceeași plăcere vicioasă și minunată. Tinerii citesc și scriu literatură mai departe, rețelele de socializare sunt pline de poezii (prea multe chiar, după gustul meu)”, a adăugat Cărtărescu.

Limba și literatura română este o probă obligatorie la Examenul național de Bacalaureat, scrisă și orală.

author avatar
Andreea Vlad
19.072 afisari

51 COMENTARII

  1. Numele real e Kartarowski…..bolsevic globalist la fel ca Brucan,Soros etcetera
    adica poti sa fii orice lepadatura imputzita,daca esti slugoi globalist esti „kusher”….. Ba tie-ti pute tot ce e romanesc…ce mortii matii mai cauti pe aici?mars afara…out….hai siktir…la mue …ma pish pe tine si pe parerile tale jeg imputzit globalisto-kakanar

    • Literatura romana eliminata?!!!
      Lepra fara Dumnezeu!
      Neamul acesta a dat oameni de seama, cultura romana e a acestei natii! Sus cu Dansa! Jos tradatorii de neam si tara! Nu vom acceta niciodata asta! Noi decidem ce invata copii nostri!

      • Lasa ca asteptam sa dati coltul , dupa facem noi ce credem ca e mai bine . Pana atunci tu stai cu literatura ta . Poti sa ti-o iei si in mormant , dar cum vei da ortu popii, iti spun ca literatura nu o sa mai fie la bac .

        • Du te ba si invata ca nu ti bac ul . Lasa tu sperantele desarte ca se naruiesc . O sa l ai pe Cartarescu la bac cu toate ineptiile lui in locul geniilor literaturii romane . Deci pune bucile la treaba .

        • Ce mai mare destept te crezi ,impreuna cu acest intelectual josnic ce este acum Curtarescu..Literatura lui sa fie la gunoi.Invechitul este el ptr ca nu a creat nimic valoros.Are o maculatura scarboasa.

        • Ai bac ? Sau nu l ai luat inca ? Ca sa pricepi : Lit Rom nu se va scoate de la bac ca vrea individul asta . Vei da asa ca pune ti bucile la carte .

      • Nu, copiii ar trebui să fie chestionați printr-un sondaj de opinie să vadă dacă vor neapărat să citească cărți din secolul 19-20 sau cărți care să aibă treabă cu nevoile lor și să înțeleagă ceea ce citesc, dacă se elimină literatura din programa de bacalaureat asta nu înseamnă că nu se găsesc cărțile cu Ion Creangă, Eminescu, I.L. Caragiale la bibliotecă, doar nu dispar toate dintr-o dată.
        Din propria mea experiență ca elev de liceu tot ce am făcut și citit despre Eminescu, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu în afară de Caragiale și Camil Petrescu în materie de bac mi se par inutile.

    • Apropo…am fost odata sa vad ce cartise vindeau la „Carturesti”….. Libraria cu reclamele lui KartarowskiKakanarulGlobalist….ce sa vezi preturi de la50 de lei in sus la toate elucubratiile puse pe hartie.
      Acolo trebuiedoar o canistra de benzina si un chibrit…..ca safaci focul cu porcariile globalismului..si sa parlesti un porc la protzap….porculKartarowski…imputzit nici focul nu-l mai curata….trebuie fiert in smoala

    • Acest idiot care sugerează bani de la OMV( verificați!), face propuneri ..
      Tara trebuie sa îl studieze pe el și pe Liiceanu.
      Poate își dau unul altuia cu alifie și descriu filosofic senzațiile.
      O tara care își merita conducătorii, impotenți intelectual

    • A simple note: Nu știu de ce, după lectura comentariilor adiacente, am senzația că majoritatea lor sunt fie scrise de aceeași persoană, fie de membrii aceluiași grup unde stropirea cu denigrări și atacuri la persoană ține loc de dezbateri. Mi-e rușine de oameni ca voi pentru că nu faceți cinste României. Sunt destui străini care ne denigrează națiunea, iar voi aruncați mizeriile astea aici. Rușine!

      • Draga analfabet functional, cine pe cine ataca? S-o luam babeste, ca poate o sa pricepi! Unul numit Cartarescu, care se crede mare scriitor, sustine ca literatura romana predata in scoala este „un șir de vestigii și ruine din secolele trecute” si ca de decenii „defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu autori prăfuiți, cu texte alese parcă pentru nulitatea lor”. Deci, CARTARESCU este cel care DENIGREAZA NATIUNEA, loaza! Comentatorii de mai sus, atacandu-l pe nimeni in drum Cartarescu, se afla in pozitia apararii natiunii romane, nu a denigrarii ei. In concluzie, Cartarescu si cei ca tine fac de rusine Romania, pentru port ilegal de creier.

        • sunteți niște ratati care nu sunteți în stare sa înțelegi ce zice un om. Trageți concluzii aiurea. Literatura în scoli e o mizerie și chiar e predata degeaba. Pana nu se schimba modul de predare și profesorii, n are rost sa ne mai fie băgată pe gat.

          • sunteți niște ratati care nu sunteți în stare sa înțelegeti* ce zice un om. Trageți concluzii aiurea. Literatura în scoli e o mizerie și chiar e predata degeaba. Pana nu se schimba modul de predare și profesorii, n are rost sa ne mai fie băgată pe gat.

          • Bai ! Lieratura romana e inutile ptr idiotii care vor sa anuleze natiunea romana prin anularea geniilor literaturii romane . Muistu asta nu se compara cu gigantii literaturii noastre . Iar tu nici bac ul nu l ai dc n ai gasit in literatura romana placerea cititului .

        • Numai niște dezbateri corecte pot lamuri problema ridicată de dl Cartarescu!!!Nu au ce căuta atacurile la persoană, dle Silviu!

      • Înainte de a scrie rândurile dvs. ar trebui să înțelegeți ce a vrut să spună Mircea Cărtărescu! Și, înainte de a decide ce învață copiii dvs., ar trebui să scrieți corect românește!

  2. Un globalist monden care vrea să distrugă ființa neamului românesc.
    Cum poți să spui așa ceva? Vorba lui Caragiale: Amice, ești idiot!

  3. Asta pentru ca,mizeriile sale nu se studiaza in scoli,ca urmare nu pot fi subiect de bac.

  4. Ăsta-i de-o idioțenie cruntă. Împreună cu alții ca el: patapievici, liceanu, blandiana, dinescu… plus pluserikoii din generația mai tânără, aceste tefeloaze parțial eclozate.
    Acum săfim și obiectivi: de ce se lovește în învățământ? PENTRU A PUTEA FI DESFIINȚATĂ MAI REPEDE ȚARA ȘI NAȚIUNEA MIORITICĂ. Când ai numai reduși mintal ca măCiucă și căCuțu, ciolanu și simioane, barna sau bădălăi, normal că poți rade o țară întreagă.

  5. Inainte de a emite ineptia asta distrugatoare, a scris o poezie globalista, terfelind tema universala a poemului romantic „Luceafarul”, prezenta,si in Literaturile Lumii, si anume: „Poema chiuvetei”, pe care, citind-o am fost socat la culme!!! Cititi-o si veti lua un „Distonocalm”, fiind indignati de cata batjocura simtiti, afland, din asa-zisa poezie, de idila dintre o chiuveta si o musama de pe masa de la bucatarie sau cu o gaura din perdea,iar, in plus, acest cabotin si pretins poet, habar n-are de marcarea „Semnelor de punctuatie”! Cititi poezia si veti recunoaste – prin ea- , un
    neomarxist!!!

  6. Mircea, fa-te ca lucrezi !
    USR istul Cartarescu e demult in manualele elevilor.
    Probabil doreste sa ramana doar el in lectiile de literatura.Dupa el…istoria literaturii romane sa fie aruncata la gunoi.
    Nu are cum sa inteleaga ca si dupa 100 de ani se va vorbi de Eminescu, pe cand el va fi uitat demult.

  7. Dacă scri mult,crezi ca totuși ceva trebuie sa rămâne in urma ta. Doamne cât s-a scris de la Eminescu pana azi, doamne câte nume de scriitori și poeți . Toți aleargă sa ajungă cât mai sus dacă se poate pana la Luceafăr. Nu a rămas nimic de referință de la aceste nume. Nimic, nimic, nimic. Trebuie sa vorbim mai întâi de opere dragilor nu de nume de scriitori.Lipsesc operele de geniu.Mai întâi opera și apoi numele celui care a scris-o. Sunt librăriile pline de maculatura .Gem rafturile sub greutatea lor. Scriem ca sa scriem, pentru comerț, pentru bani.Scrisul a devenit un sport național.Dacă citești 10 cărți de autori diferiți, dar la moda, găsești in general aceleași idei. Idei copiate de unii de la alții, lipsesc scriitorii și poeții de geniu originali ale căror opere pot rămâne cu adevărat nu in istoria literaturii ci in sufletele oamenilor.

  8. Culmea,, paranomalui”, Eminescu i-a răspuns lui Cărtărescu și altora ..
    ,,Ba să vezi… postetitatea este încă si mai dreaptă. /Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?Ei vor aplauda desigur biografia subțire /Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost un lucru mare, C-ai fost om cum sunt si dânșii… Măgulit e fiecare/Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Și prostacele nări /Și le umflă orișicine in savante adunări. /Când de tine se vorbește. S-a-nțeles de mai nainte/C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte /Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege, / Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înțelege… ”

  9. Culmea,, paranormalului”, Eminescu i-a răspuns lui Cărtărescu și altora ..
    ,,Ba să vezi… postetitatea este încă si mai dreaptă. /Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?Ei vor aplauda desigur biografia subțire /Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost un lucru mare, C-ai fost om cum sunt si dânșii… Măgulit e fiecare/Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Și prostacele nări /Și le umflă orișicine in savante adunări. /Când de tine se vorbește. S-a-nțeles de mai nainte/C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte /Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege, / Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înțelege… ”

  10. Ma îngrozesc comentariile de mai sus la adresa unui om de o asemenea calitate. Chiar impresiile acestor indivizi sunt rezultatul a ceea ce înseamnă predarea literaturii în școală. Ar trebui sa fim mândri ca un scriitor de acest nivel reprezinta România în lume. Felicitări, domnule Mircea Cartarescu, pentru toate capodoperele pe care le ați lăsat literaturii romane! Ca om, dl Cărtărescu este străin de toate mizeriile rejectate aici.

    • Exagerati,desigur.Cind pui in balanta limba si literatura romana(element definitoriu in identitatea romaneasca) si pe MK,este cel putin lipsa de seriozitate si profunzime. cind va lua Nobelul pt. literatura,sau alt domeniu, pt. care se screme si el si altii aidoma lui,sa vina cu mareata propunere. Pina atunci,ciocul mic si joc de glezne.

      • Corect ! Il imping unii de la spate sa ia Nobelul, imparte suma cu ei, trebuia sa fie tras la raspundere pentru mizeriile scrise, mazgaleste hartia. Carti groase, sa faca impresie, nu grosimea cartii este importanta, ci matricea stilistica, tema, tratarea cu decenta a subiectului.

        • De fapt, un singur personaj este in stare sa imparta suma, daca ar castiga Nobelul, unul care nu are nicio limita. Nu mai este dreptate in Romania, acest MC a predat limba romana la gimnaziu pana in 90, ignora acum. Citesc unii, dar nu citesc toti, asa este sistemul, nu este ora de lectura suplimentara, totul este in functie de nivelul clasei. Trebuie studiati scriitorii reprezentativi ai literaturii noastre, raportati la curentele literare pe care le reprezinta, reprezinta perioade vechi, dar nu pot fi ignorate, trebuie sa cunoasca evolutia literaturii pana sa ajungem la literatura porno. Prifesorii de limba si literatura romana trebuie mai bine platiti, sincer. Fac atata munca neremunerata – corecteaza mult, teste initiale, finale, olimpiade, tot felul de concursuri, teze etc. Sunt platiti la fel ca un profesor de desen, acesta pune trei carti pe catedra, o gutuie si un mar si gata ora.
          Multe ar mai fi de spus!

    • Iar noi ne ingrozim la gandul ca, reprezentata de indivizi ca Cartarescu, Romania nu are nicio sansa sa se ridice in picioare! Pentru specimene ca tine, care are o viziune distorsionata a realitatii, parturile ideatice ale lui sunt „capodopere”, in vreme ce scriitorii de certa valoare nationala si universala sunt retrograzi, doar pentru ca nu sunt adeptii curentului „cancel culture”.

    • „capodoperele pe care le ați lăsat literaturii romane! „:)
      Mihaelei Davud: „capodopera”, asa cum este definita in dex, poate fi a lui Eminescu sau Da Vinci.
      Cartarescu ce cauta in aceasta poza?

    • Exact asta voiam sa remarc si eu, cu mare regret: iata rezultatul predarii literaturii romane asa ca in ultimii 40 – 45 de ani !

  11. Eu n-am citit pe net poeziile de care vorbeste nenea asta, dar mi-s suficiente versurile din cantecele lalaite pe toate posturile radio si tv, ca sa-mi fac o parere de ”valoarea” promovata de refuzatul la premiu.

  12. Am și eu o întrebare:oare cat rahat se mănâncă la știri să poți să minți in halul asta?De ce in titlu scrie ceva apoi în articol altceva?

  13. Iar despre rezultatele cu procente mari de analfabeti functional credeam ca sunt exagerari, dar uite-aici cate mostre !

  14. Este de vina USR- ul, a incurajat si a premiat tineri care scriu porno. Sa va treziti, tovarasi ! Literatura este arta a cuvantului, menita sa trezeasca emotii, literatura pornografica creeaza repulsie, poate sa fie predata in scoli? Poate MC pledeaza pentru introducerea acestor mizerii in programele scolare si nu intelegem, hai, gata cu prostia !
    Literatura nu este pentru toti, lasati profesorii sa- si faca treaba, stiu mai bine ce trebuie, MC are niste tipare si atat, nu este pentru Nobel, au fost scriitori care meritau, dar nu le face nimeni publicitate, USR a devenit o adunatura de asa- zisi scriitori. De apreciat Gabriel Liiceanu ca si- a dat demisia din aceasta turma, mai sunt unii care ar trebui sa plece singuri, nu au ce cauta acolo.

  15. Cu părere de rău, vă anunț că comentați ceea ce nu ați înțeles, haideți să nu fie analfabeți ci să citim cu atenție și să judecăm drept. Oare în ultimele decenii nu mai avem scriitori remarcabili, chiar trebuie copiii să -i studiieze pe cei de acum câteva secole în urmă.

  16. Bine, înțeleg că e o problemă cu literatura română predată în școlile din România, nu vreau să-mi dau, aici, cu părerea,…dar din multe dintre comentariile de aici pare că ar fi o problemă și cu folosirea limbii române în scopuri pașnice… și nu numai asta…

  17. domnule simon cu respectul necesar si parere de rau pentru dvoastra va anunt ca sunt in clasa a 12a pregatindu ma pt examenul de bacalaureat si voi scrie cele ce urmeaza. apreciez mult scriitorii din vechile vremuri si ii consider necesari. cred ca aveti in iq atatea puncte cate litere in nume daca sustineti ca scriitorii contemporani trebuie sa ia locul celor vechi, sa ii dezlocuiasca complet din materie. deplang generatiile care urmeaza daca vor fi fortate sa studieze cartarescu in loc de caragiale. literatura romana este una foarte noua relativ celorlalte europene. asa ca ar trebui sa fim nu mandri, ci extrem de mandri ca avem atatea minti geniale in literatura, incepand cu Filimon, pana la Rebreanu, Arghezi, chiar si Mihail Sebastian samd. deoarece desfasurarea in timp a literaturii romane culte este redusa la doar cateva secole in care s au scris atatea si atatea lucruri frumoase!
    e general valabil ca omul rezoneaza numai cu ceea ce are valoare pentru el si ce intelege. si este extrem de trist daca lumea nu mai vrea sa citeasca sau studieze ion din cauza ca o bate pe ana sau ceva ineptie, pentru ca asta arata ca s a pierdut ceva in timp, s au pierdut niste valori cruciale, precum respectul pentru istorie, pentru o scriitura care reuseste capta cu atata iscusinta nu o situatie particulara, ci o idee esentiala. ca un fel de capsula a timpului. cartarescu face parte din spuma vremii, probabil va fi uitat intr un secol. daca Ciocoii lui Filimon nu au fost inca dati uitarii, ce altceva mai mult trebuie sa spun?
    dar daca romania misuna si colcaie de bombardieri infecti si puturosi si in general oameni ca dumneata care nu vad si nu vor sa vada padurea de copaci, nu pot decat sa ma las in genunchi si sa ma apuc sa ma rog pentru oamenii ca matale, si care dumnezeu mi o fi raspunzand primul, la el am sa te pun in capul pomelnicului. promit.

  18. Nu știam că pot exista atâția boșorogi schizofrenici într-o secțiune de comentarii… Luați-vă pastilele și stați cu nepoții în loc să dezbateți în comentariile unui articol despre cărtărescu dacă națiunea mioritică va fi distrusă de oculta mondială marxistă condusă de Soros.

  19. Doamneee! Stai departe, aici e risc mare de cretinizare! Parca, totusi, la asa ceva nu m-am putut astepta. Da, de, democratia! Oare chiar stiu toti oamenii ăștia ce și despre ce vorbesc? Mai degraba doar vorbesc. Jalnic! Ce să te faci oare cu așa popor!…

  20. Propun să se elimine complect examenul de bacaulareat.Copii când se nasc să se vaccineze care să conțină toate cunoștințele unui licean din anii 1970.

  21. Mi se pare foarte interesant că majoritatea oamenilor scandalizați sunt persoane care fie au dat examenul de bacalaureat acum 40 de ani , fie (după cum scriu) nu l-au dat deloc. Mă sperie faptul că adulții din jurul meu in loc sa se gândească la cat de impractic este Bacalaureatul in sine și să întrebe elevii cat de mult apreciază literatura care se studiaza acum la clasa prefera sa arunce teorii conspiraționiste și jigniri la adresa unui om de cultură care ce sa vezi?? Se studiază în școli. Pentru cunoștința voastră am studiat la școală și Mircea Cartarescu și chiar mi au plăcut operele dumnealui. Dar oamenii prefera sa vorbească urât in loc sa se documenteze despre situație și asta Dovedește nivelul de cultură la care se află. Nu am nevoie să vorbească în numele elevilor oameni la vârsta a doua și a treia despre bacalaureatul din zilele noastre în condițiile în care nu știu nimic din ce se întâmplă în jurul lor și abia leagă două cuvinte. Rușine celor care au jignit și vorbit urât in comentarii, probabil ei nu vor înțelege niciodată. Literatura care se studiază în liceu nu încurajează elevii să iubească cititul, pentru că la examen suntem obligați să învățăm zeci de eseuri compuse de profesori, studiem opere care, deși au nesfârșită valoare nu pot fi apreciate pentru că totul se transforma într-o cursă pentru nota zece. -un elev de clasa a 12 a

  22. Hmmm! Haideti sa ne oprim cu toate comentariile, oamenii sunt diferiti, elevii doresc note mari fara sa invete, stapanesc toate metodele de copiat. Sunt doua aspecte pe care le punctez:
    1 – Programa de Bac a fost mult simplificata, au putin de invatat, fata de generatiile vechi, inclusiv MC, atunci aveai patru manuale din coperta in coperta. Nu este posibil sa elimine scriitori vechi. Totul trebuie parcurs, incepand de la cronicari, pana la scriitorii contemporani. Cum poti invata nuvela istorica decat citind si invatand ” Alexandru Lapusneanu” . Elevul la absolvirea liceului trebuie sa stie genurile literare si speciile lor. La genul epic, in gimnaziu se invata balada haiduceasca, asta este, are vechime, dar nu sunt pietre de moara. De ce atatea fite? Trebuie invatat ce este necesar, nu a murit nimeni din asta. Cat despre operele lui MC in manuale??? ” Florin scrie un roman” …ce sa vezi? Povestirea in rama copiata dupa Sadoveanu, doar a schimbat termenii problemei. Sa fim seriosi ! Vorbim de originalitate, nu de cei care imita.
    Manualele au si lipsuri, dar se regasesc autorii in functie de curentele literare. Pe scurt, nu se poate fara Bac si studierea literaturii.
    2 – MC sa scrie academic, exprimarile sunt ca la usa cortului. Este adevarat ca suntem o tara de manele, dar sa fie promovata o astfel de literatura ??? Si sotia lui scrie porno. S- au plimbat pe banii statului, au avut burse, de asta nu zice nimeni nimic? Cel care face aici pe elevul, nu cumva este un unul din USR, astia si- au adus toate neamurile, tata si fiice, mama si fiu etc.
    Sunt in USR bibliotecari comunali, fara studii superioare, sunt subingineri constructori cu liceul la seral si facultatea asta, tot la seral. Iata ce scriitori avem ! Daca sunt inscrisi intr- un partid, ne trezim cu ei in manuale. Ce face Ministerul Culturii? Nimic!!! A trecut pe acolo, in calitate de ministru unul de la PSD, de profesie economist. Pai, de la cifre la cultura? Tara nimanui !

  23. Cât ne vom ocupa de teoria literaturii și critica literara,cu atât de mare”succes” îi vom îndepărta pe elevi de literatură .Literatură e un fel de Buna Ziua,fara de ea suntem complet analfabeți.Selectarea operelor af trebui făcuta de profesorii în cauză și nu de autori intenționați.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger