Cauta

Lista neagra a tarilor unde se spala bani

Comisia Europeana a extins lista  a tarilor cu “deficiente strategice cu carente strategice in lupta impotriva spalarii de bani si a terorismului financiar”, in registru figureaza acum 23 de state si  teritorii, fata de 16 in versiunea din iulie 2018.

Bruxelles se autoexclude si vede bani murdari numai in state non UE

Lista cuprinde in prezent Afganistanul, Arabia Saudita, Bahamas Botswana, Coreea de Nord, Etiopia, Ghana, Irakul, Iranul, Libia, Nigeria, Pakistanul, Panama, Samoa, Siria, Sri Lanka, Trinidad Tobago, Tunisia, Yemenul si patru teritorii ale SUA – Samoa Americana, Insulele Virgine Americane, Puerto Rico si Guam, considerate paradisuri fiscale. Au fost eliminate Bosnia Hertegovina, Guyana, Laos, Uganda si Vanuatu. Totusi, absenta unor tari implicate in scandaluri de spalare a banilor a provocat reactii puternice, europarlamentarul Sven Giegold, membru al comitetului Parlamentului European privind infractiunile financiare, a spus ca „inca mai lipsesc unele din cele mai mari spalatorii de bani negri. Printre acestea se numara Rusia, City-ul londonez si Azerbaidjanul. Statele Membre ale U E au la dispozitie o luna, cu posibilitatea prelungirii termenului la doua luni, pentru sustinerea listei, insa situatia complica relatiile tarilor vizate cu spatiul comunitar. La randul lor, statele membre au criticat lista, pe motiv ca le sunt afectate legaturile economice cu Arabia Saudita care deja a anuntat ca “regreta” propunerea Comisiei Europene de a adauga tara pe aceasta lista. „Angajamentul Arabiei Saudite in lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului este o prioritate strategica pentru regat. Vom continua sa dezvoltam si sa imbunatatim cadrul nostru legislativ pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat ministrul saudit de finante, Mohammed Al-Jadaan. Bancile europene trebuie sa treaca la  verificari suplimentare ale platilor entitatilor din tarile vizate- este practic singura masura pe care poate sa o aplice UE, ce pretentii poti sa ai cand transparenta fiscala, taxarea corecta a profiturilor sau  transparenta privind beneficiarii reali ai companiilor si trusturilor nu sunt respectate in Europa – Olanda si Irlanda permit marilor companii sa scape de impozitare in spatiul comunitar.

Ultimele stiri

  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Exit mobile version