AcasăNewsLista de asteptare la carnea de Mangalita

Lista de asteptare la carnea de Mangalita

De Craciun, crescatorii au pus la vanzare in jur de 2.000 de porci Mangalita si Bazna, doua rase rudimentare, crescute in spatii semideschise, a caror carne este recunoscuta pentru calitatile nutritionale deosebite si continutul ridicat de acizi grasi omega-3 si antioxidanti naturali. Preturile sunt mai mari, pot ajunge si la 15- 16 lei in viu, dar fermierii vand pe liste de asteptare care se creeaza chiar din octombrie.” Se vinde pe liste de asteptare, pentru ca sunt foarte multi care stiu despre calitatea carnii acestor porci” declara  Alexandru Naghi, directorul tehnic al Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda, locul de unde a renascut aceasta rasa la care fermierii romani renuntasera dupa 1989. “In momentul de fata, la nivel national, exista in jur de 40 de crescatori de Mangalita si Bazna si cativa procesatori, existand ferme si cu 300-400 de capete”, mai spune Naghi.

Mangalita este o rasa creata in urma cu aproximativ 200 de ani, in zona Aradului, din incrucisarea dintre mai multe rase de porci cu mistreti. Este denumit si porcul somon, intrucat are un procent de acizi grasi nesaturati ce ajunge la 70%, procent similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon.

author avatar
Catalin Dumitrescu
879 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger