AcasăNewsLira turceasca pandeste dolarul si euro

Lira turceasca pandeste dolarul si euro

Analistii fac tot felul de prognoze, ca dolarul isi va reveni sau ca yuanul chinezesc si yenul japonez vor domina in viitor. Altii pariaza pe lira turceasca!

Avantajul de a nu fi in UE

Lira turceasca devine din ce in ce mai atragatoare pentru finantisti

Asta pentru ca nici dolarul, dar nici euro nu s-au redresat si nici nu dau semne ca ar putea reveni la puterea lor de altadata. Unul dintre cei care cred ca baclavaua se va cumpara pe valuta forte este savantul german Hardy F. Schloer, cu care am avut privilegiul de a sta de vorba, cu ocazia unei scurte vizite a domniei sale in Romania.

Hardy F. Schloer spune ca are incredere in lira turceasca si explica faptul ca nu este singurul care gandeste astfel.  „Am gasit diferiti manageri – unul dintre ei care administreaza miliarde de dolari – care isi reduce in prezent actiunile in dolari, euro sau lire sterline si cumpara lire turcesti. In primul rand, Turcia nu face parte din UE inca si probabil ca Franta si Germania ii vor face cea mai mare favoare si nu o vor lasa in UE”, spune Schloer zambind. „Acest lucru ii va fi benefic Turciei in dezvoltarea viitoare”.

Miracolul semilunii

Turcia are, dintre toate tarile G20, cea mai mica datorie publica. Turcia are excelente date demografice: o varsta medie de 22 de ani. Este foarte productiva, este o societate de industrie de manufactura. Devine din ce in ce mai mult independenta energetic datorita investitiilor in producerea de energie ca hidroenergie si energii regenerabile. In opinia lui Schloer, exista o transformare incredibila pe care multi observatori nu o percep la prima vedere. „Turcia este vazuta de multi din afara ca fiind acea Turcie care era acum 20-30 de ani. Dar sa nu uitam faptul ca Turcia a trecut de pe pozitia 26 pe pozitia 16 in topul natiunilor industrializate in doar 10 ani, si chiar si pe timp de criza au trecut de pe pozitia 16 pe pozitia 15 din punctul de vedere al economiei mondiale. Deci Turcia este o societate care se dezvolta rapid si care are putine parti rele”, conchide savantul german.

Turcia se lasa de Israel

Pana nu demult aliati puternici, Turcia suspenda toate acordurile din domeniul militar cu Israelul. „Relatiile de comert, relatiile militare si orice acord de domeniul Ministerului Apararii vor fi suspendate. Acest proces va fi urmat si de alte masuri”, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan. Decizia vine pe un fundal tensionant: declararea, la ONU, la 20 septembrie, a independentei statului Palestina, cu frontierele din 1967. Israelul si SUA, care se opun acestui eveniment, aveau nevoie de toti aliatii si Turcia era unul foarte important.

 

 

 

author avatar
National
3.595 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger