AcasăNewsLipsa rovinietei, amendata o data la 30 de zile

Lipsa rovinietei, amendata o data la 30 de zile

Deputatii au modificat legea rovinietelor astfel incat, de acum, soferii vor fi amendati doar o data pe luna pentru lipsa rovinietei. Totodata s-a eliminat si tariful de despagubire.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 240 de voturi pentru, din 243, modificarea legii rovinietelor schimband modul in care vor fi amendati soferii care nu detin rovinietele, astfel incat soferii vor fi amendati mai rar, cuantumul acestora fiind tototdata si mai mic.

Astfel, potrivit RTV, conducatorului auto care va fi depistat ca circula fara rovinieta pe drumurile publice, va fi anuntat in termen de 30 de zile ca a fost amendat, perioada in care nu poate primi o alte amenda, eliminandu-se astfel fenomentul amenzilor in serie.

„Procesul-verbal de constatare a contraventiei se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa identificarea acestuia pe baza datelor furnizate de Ministrul Administratiei si Internelor – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau a conducatorului auto, in cazul utilizatorilor straini. Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor art.8 alin.(1).”, se arata in Articolul 9, ale legii aprobate marti.

Totodata, potrivit modificarilor, din lege se va elimina si tariful de despagubire, care era in valoare de 28 de euro, pe care trebuia sa o plateasca soferul. In cazul in care acesta refuza sa plateasca amenda, ii era retinut certificatul de inmatriculare a autoturismului, fara de care nu avea drept de circulatie pe drumurile publice.

De asemenea, din lege se elimina si tariful de despagubire, datorata de conducatorul auto care circula fara rovinieta pe langa amenda. Acest tarif este, acum, pentru autoturisme, de 28 de euro (124 de lei la cursul actual), iar banii sunt incasati de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR).

Momentan, in cazul lipsei rovinietei, soferul primeste o amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

author avatar
Ionut Zgimbau
487 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger