AcasăNewsLimita de varsta pentru alpinistii Everestului

Limita de varsta pentru alpinistii Everestului

Dupa moartea alpinistului Min Bahadur Sherchan, care a incercat sa escaladeze ”Acoperisul Lumii” la 85 de ani, expertii din Nepal dezbat chestiunea unei varste maxime pentru aceste incercari.

Sherchan a murit in incercarea sa de a-si restabili recordul mondial din 2008, cand a cucerit Everestul la 76 de ani, devenind cel mai varstic alpinist care a reusit aceasta performanta. ”Trebuie imediat introdusa o lege care limiteaza varsta alpinistilor, daca exista una, s-ar fi putut evita moartea lui Sherchan”, a declarat Ang Tshering, seful Nepal Mounaineering Association. Asociatia va cere guvernului sa stabileasca o limita de 76 de ani pentru escaladarea Everestului.

Amenzi de 20.000 de euro

Pentru dreptul de a escalada cei 8848 de metri, alpinisti straini trebuie sa cumpere un permis de urcare care costa 10.000 de euro, o masura luata de Nepal pentru a regulariza frecventarea masivului si a profita financiar. Insa un sud-african, Ryan Sean Davy (43 de ani), a incercat sa urce fara a plati acest permis, reusind sa atinga Tabara 2, aflata la 6400 de metri altitudine, unde a fost identificat de autoritati. Lui Davy i s-a confiscat pasaportul si trebuie sa plateasca o amenda de 20.000 de euro (22.000 dolari). A primit si interdictie de cinci ani in Nepal si ar putea primi o interdictie de a practica alpinismul in aceasta tara timp de zece ani.

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger