AcasăNewsLimba maghiara poate deveni limba oficiala in justitia din Romania

Limba maghiara poate deveni limba oficiala in justitia din Romania

Membrii Camerei Deputatilor au adoptat tacit un proiect de lege prin intermediul careia deputatii UDMR vor sa obtina oficializarea limbii maghiare in justitie.

Proiectul a fost initiat de deputatii Arpad Marton si Andras Mate si a fost adoptat tacit pe 29 octombrie, fara a fi dezbatut in plen.

Conform romaniatv.net, in proiectul respectiv se specifica, printre altele, ca judecatorii si procurorii stagiari pot da un test de competenta lingvistica si, in cazul in care trec cu bine peste acel test, vor avea prioritate in alegerea posturilor de la judecatoriile in a caror raza minoritatea respectiva are o pondere semnificativa.

De asemenea, conform proiectului respectiv, cererile si probele dintr-un dosar pot fi depuse in limba minoritatilor, iar cheltuielile de traducere ar urma sa fie suportate de stat.

Interesant este ca proiectul a fost avizat negativ de Guvern si de Consiliul Suprem al Magistraturii. Camera Deputatilor nu are, insa, rol decizional, ultimul cuvant urmand sa-l aiba Senatul, care poate amenda sau respinge proiectul de lege.

author avatar
Cristi Ionita
262 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger