AcasăNewsLiderii neeuropeni din cadrul G20 impun reducerea masurilor de austeritate

Liderii neeuropeni din cadrul G20 impun reducerea masurilor de austeritate

Lideri ai tarilor dezvoltate si emergente din cadrul G20, reuniti la Los Cabos, Mexic,  au facut apel la omologii europeni sa mearga mai mult pe crestere economica.

Lideri ai tarilor dezvoltate si emergente din cadrul G20, reuniti la Los Cabos, Mexic, au facut apel la omologii europeni sa mearga mai mult pe crestere economica.

Statele G20 si-au luat angajamentul sa sustina cresterea economica si crearea de locuri de munca pentru relansarea economiei mondiale .

Crestere economica, dar pe termen scurt

Germania, „mama austeritatii”, se pare ca a inteles ca orice strategie care se aplica pe oameni trebuie sa tina cont de puterea acestora de a duce greul. Astfel, a aprobat reducerea masurilor de austeritate, dar a subliniat ca e o „gandire pe termen scurt”. Intr-o atmosfera tensionata, la intrunirea G20 s-a recunoscut ca exista atacuri asupra pietelor, ceea ce ingreuneaza salvarea zonei euro. Totusi, europenii sunt decisi ca turbulenta Grecie sa ramana in zona euro, dar „sa-si respecte angajamentele pentru a-si redresa situatia economica si financiara”. In cazul in care situatia economica se va deteriora in continuare, Dumnezeu cu mila! Sau, conform intelegerilor G20: „statele care dispun de suficient spatiu de manevra bugetara vor coordona si implementa masurile bugetare necesare”!

Razboiul euro-dolar, in faza decisiva

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atacat dur „manevrele neortodoxe ale bancherilor nord-americani”. Intrebat de un jurnalist de ce ar trebui America de Nord sa-si riste situatia economica pentru a ajuta Europa, Barroso a replicat ca economia europeana a fost contaminata de criza generata in America de Nord prin manevre neortodoxe in sectorul financiar! Van Rompuy, presedintele Consiliului European, a intarit spusele lui Barroso. Razboiul dolarului impotriva euro a intrat in faza decisiva cand reprezentantii Bancii Mondiale si ai FMI au amenintat cu o posibila ruptura intre organismele financiare internationale si cele europene. FMI a facut „cheta” la summit, sefa institutiei, Christine Lagarde, anuntand ca 12 tari si-au adus contributia la fond, care a crescut la 456 miliarde de dolari, in prima zi a reuniunii G20. China a contribuit cu 43 de miliarde de dolari,  iar Rusia cu 10 miliarde, cu conditia sa aiba un cuvant de spus asupra modului in care vor fi cheltuiti banii!

author avatar
Adina Mutar
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger