AcasăNewsLiderii G8 vor Grecia in zona euro, dar se pregatesc de iesire

Liderii G8 vor Grecia in zona euro, dar se pregatesc de iesire

La summitul G8 de la Camp David, Maryland, liderii celor mai industrializate state au optat pentru „o zona euro puternica si unita”. In secret, iau masuri pentru „varianta exit”.

Tampon. Obama s-a situat intre Francois Hollande si David Cameron, care nu cadeau de acord cu taxa pe tranzactii bancare

Liderii dingrupul G8 (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Italia, Franta, Germania, Japonia si Rusia), in ansamblu, s-au aratat pentru pastrarea Greciei in zona euro.

Planuri de urgenta

„Ne exprimam interesul de a vedea Grecia ramanand in zona euro, respectandu-si, in acelasi timp, angajamentele”, se arata in comunicatul final al intrevederii. Cum ar fi posibil asa ceva? Chiar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a sugerat presedintelui Greciei, Carolos Papoulias, organizarea  unui referendum pe tema mentinerii tarii in zona euro, odata cu scrutinul parlamentar de pe 17 iunie. In noiembrie anul trecut, cand fostul premier elen, George Papandreou, a optat pentru acest referendum, Angela Merkel l-a amenintat cu excluderea tarii din zona euro.  Insa, acum, tipografia britanica de bancnote De La Rue este pregatita pentru tiparirea de drahme in regim de urgenta.  In plus, comisarul pentru Comert, Karel De Gucht, a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) lucreaza la un scenariu de urgenta pentru eventualitatea in care Grecia va iesi din zona euro.

Crestere economica, da, dar cum?

Liderii G8 si-au luat angajamente abil ticluite, care nu-i obliga la nimic. S-au aratat interesati de „incurajarea” cresterii economice, crearea locurilor de munca si o austeritate mai soft, „salutand politicile bugetare inteligente”. Surprinzator, fermi au fost doar cand si-au luat angajamentul „sa se abtina de la masuri protectioniste”! Adica de genul „pentru unii muma, pentru altii ciuma”!

author avatar
Adina Mutar
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger