AcasăNewsLiderii europeni renunta la modificarea Tratatului UE. Negocierile s-au blocat cu Marea...

Liderii europeni renunta la modificarea Tratatului UE. Negocierile s-au blocat cu Marea Britanie!

Liderii europeni nu au reusit vineri dimineata sa ajunga la un acord privind o modificare a Tratatului UE pentru toate cele 27 de state membre, pentru a reforma zona euro, si exploreaza in prezent optiunea unui acord limitat numai la tarile Uniunii monetare, au declarat diplomati.

Potrivit uneia dintre sursele intervievate de AFP, negocierile purtate in cadrul summitului UE de la Bruxelles s-au blocat cu Marea Britanie, care a pus mai multe conditii pentru a fi de acord. Din acest moment, liderii „vorbesc despre un tratat al celor 17 tari” din zona euro, dar care va fi deschis pentru alte state care vor dori sa adere, respectiv tarile din Europa de Est, ca Polonia, care vor trebui candva sa adopte moneda comuna, a adaugat sursa citata.

„Continua discutiile in 17+”, altfel spus intre 17 state plus altele din cele zece membre UE care nu fac parte din zona euro si care vor sa se asocieze, a declarat un alt diplomat. In final, acest acord va putea include 25 sau 26 dintre cele 27 de state UE, poate numai cu exceptia Marii Britanii, potrivit unei surse apropiate discutiilor.

Liderii UE au ajuns la un acord. Iata pactul bugetar care va consolida zona euro!

Angela Merkel: „Rezultatul bun al summitului va permite euro sa isi recastige credibilitatea”

Sarkozy: „Noul acord UE, incheiat de 17 state din cauza refuzului Marii Britanii”

Romania si alte cinci state din afara zonei euro vor sa participe la noul acord fiscal al UE

Danemarca, stat care alaturi de Marea Britanie este singura dintre cele zece tari ce dispune de o clauza de exceptare de la zona euro, a anuntat ca este dispusa sa se asocieze acordului, potrivit unei surse guvernamentale. Obiectivul este consolidarea neta a disciplinei bugetare a zonei euro pentru a trage invataminte din criza datoriilor, cu sanctiuni aproape automate impotriva tarilor laxiste, reguli de aur bugetare si un drept de implicare sporita in proiectele de buget nationale.

Germania insista ca aceste modificari sa fie prevazute intr-un tratat pentru a face disciplina constrangatoare. Alaturi de Franta, ea avertizase ca daca o schimbare a Tratatului Uniunii Europene in ansamblul sau se dovedeste imposibila – pentru ca ar necesita aprobarea unanima a celor 27 de state UE – un tratat limitat la cele 17 tari ale Uniunii monetare va fi privilegiat.

Londra a amenintat de mai multe ori ca isi va exercita dreptul de veto. Marea Britanie a cerut mai multe concesii din partea partenerilor sai, care au fost considerate excesive. Principala conditie britanica, potrivit unor diplomati, era sa obtina posibilitatea de a bloca legile UE privind supravegherea financiara paneuropeana in cazul in care Londra considera ca „interesul sau national era amenintat”.

Comentariu Bloomberg: Forta irezistibila a Germaniei reunificate devine realitate!

Concret, chiar daca un text era votat cu majoritate, Marea Britanie ar fi putut cere sa fie examinat la nivelul cel mai inalt, cel al sefilor de stat si de Guvern (Consiliul European), unde ar fi trebuit sa obtina sprijin unanim. Londra ar fi avut astfel de facto un drept de veto.

Aceasta cerere a fost considerata inacceptabila de numeroase alte state si de Comisia Europeana. Acest lucru ar fi avut drept consecinta excluderea City din Londra, principala piata financiara europeana, dintr-o parte a supravegherii paneuropene. La o intrevedere cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron s-a aratat intransigent, potrivit unui negociator. „Sarkozy si Merkel au dedus ca trebuie recurs la un text in 17 (tari), ceea ce nu incanta pe nimeni in afara de ei doi”, adauga acesta.

 

author avatar
Ciprian Purice
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger