AcasăNewsLider al rebelilor libieni, torturat in inchisorile secrete ale CIA

Lider al rebelilor libieni, torturat in inchisorile secrete ale CIA

Abdel Hakim Belhadj, 45 de ani, liderul militar al rebelilor libieni, este una dintre victimile „extradarilor speciale” si ale torturilor in inchisorile secrete ale CIA.

Abdel Hakim Belhadj (dreapta) a fost victima „extradarilor speciale”, dar nici el nu era curat lacrima

Acum lucreaza pentru NATO, dar nu a uitat tradarea britanicilor, care l-au predat lui Gaddafi, dupa ce a fost supus unui interogatoriu umilitor de catre agenti americani prin locurile de detentie secrete din Europa. A fost capturat in 2004, in Marea Britanie, unde ceruse azil politic. A fost „extradat special” la Tripoli, fiind transportat intr-un container pentru gheata. La Tripoli, a fost inchis intr-o celula din inchisoarea Abu Salim. I s-a injectat de catre agenti americani „drogul adevarului” si, pentru ca adevarul nu era atat de spectaculos pe cat se asteptau, a fost lasat la dispozitia tortionarilor libieni. Acestia l-au legat de incheieturi si l-au lasat sa atarne, timp in care era interogat si torturat. Inclusiv un agent MI6 l-a interogat in beciurile de la Abu Salim.  Povestea lui e confirmata de documente descoperite in cladirea guvernamentala din Tripoli, iar fostul suspect de terorism, acum favorit pentru un post mare in noua guvernare a Libiei, se gandeste sa dea in judecata Marea Britanie pentru cel putin un milion de euro daune.

Un trecut „greu”

Belhadj este membru fondator al Grupului Islamic de Lupta din Libia (LIFG), declarat impotriva regimului lui Gaddafi. Multi membri ai grupului au detinut functii importante in Al Qaida, inclusiv seful operatiunilor, Atiyah Abd al-Rahman, ucis recent de o drona a CIA. Belhaj a fost alaturi de Osama bin Laden pe vremea cand lupta in Afganistan impotriva sovieticilor.  LIFG figura pe listele britanice si americane ca grup terorist foarte periculos. Oamenii lui Belhaj sunt banuiti ca l-au ucis pe fostul lider militar al rebelilor libieni, Abdel Fattah Younes, caruia i-a luat ulterior locul.

author avatar
Adina Mutar
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger