AcasăNewsLiberalii si socialistii europeni, preocupati de situatia democratiei din Ungaria

Liberalii si socialistii europeni, preocupati de situatia democratiei din Ungaria

Viktor Orban, premierul Ungariei

Liderul grupului liberal din Parlamentul European (ALDE) Guy Verhofstadt a solicitat miercuri sporirea presiunilor asupra autoritatilor ungare din cauza „eroziunii periculoase a institutilor democratice” ale tarii.

Viktor Orban, premierul Ungariei

Conform declaratiei lui Verhofstadt, „evolutiile recente precum subminarea libertatii presei si inlaturarea jurnalistilor sunt profund ingrijoratoare si confirma preocuparile puternice pe care le-am exprimat si anul trecut in aceeasi perioada”. Verhofstadt a apreciat initiativa Comisiei Europene de a solicita Ungariei sa retraga anumite legi care se considera ca „submineaza principiile de baza ale libertatii si democratiei” si a adaugat ca reticenta de a respecta aceste solicitari ar trebui sa atraga dupa sine sanctiuni legale si politice din partea institutiilor europene.

„ALDE intentioneaza sa abordeze in continuare problema cu toate mijloacele parlamentare de care dispune pentru a se asigura ca reformele reactionare ale guvernului Orban vor fi retrase”, arata declaratia. Verhofstadt a insistat ca a sosit momentul sa fie aplicata o procedura europeana „pentru a proteja democratia si drepturile fundamentale in Ungaria si UE in ziua de azi, a evita instituirea unui precedent periculos si a unui exemplu negativ pentru tarile ce vor sa se alature Uniunii”.

Presedintele interimar al Partidului European Socialist (PES) si fost premier bulgar Serghei Stanisev si-a exprimat de asemenea opozitia fata de reformele ungare intr-o declaratie data miercuri. Acesta a declarat ca, aparent, guvernul lui Viktor Orban „nu mai are controlul asupra situatiei din tara”.

author avatar
Ciprian Purice
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger