AcasăNewsLiberalii se contrazic între ei. Se cere interzicerea tăierii pădurilor

Liberalii se contrazic între ei. Se cere interzicerea tăierii pădurilor

După ce premierul Orban și ministrul Mediului au negat vehement că s-ar tăia ilegal pădurile românești, un deputat liberal îi contrazice flagrant. Acesta cere, într-un proiect de lege depus la Camera Deputaților, interzicerea sub orice formă a exploatării masei lemnoase pe perioada stării de urgență, arătând că, pe fondul pandemiei, se taie ilegal cantități uriașe de lemne.

”România este importator net de masă lemnoasă, am importat milioane de tone, inclusiv din Germania, Austria, Polonia, Ucraina”, a afirmat prim-ministrul Ludovic Orban, ca răspuns la multitudinea de informații apărute în media referitoare la defrișările ilegale din perioada stării de urgență. Mai mult, însuși ministrul Mediului, Costel Alexe, a condamnat public politicienii și jurnaliștii care au făcut dezvăluiri privind tăierile ilegale din pădurile României, semnalate de la jumătatea lunii martie. ”Pe fondul pandemiei și a presiunii psihologice, tot mai mulți politicieni și ziariști intrați într-un con de umbră au considerat oportun să lanseze și să-și relanseze cariere politice generând și amplificând subiectul tăierilor de arbori. Nu e loc de jocuri politice, de trucuri sau de declarații false sub acoperirea imunității parlamentare și nu e loc de acțiuni iresponsabile care să ducă la subminarea economiei. A fost lansată o campanie de fake news agresivă, fără precedent și zilnic e lansată și alimentată o avalanșă de de mesaje toxice. Acestea au un singur scop, să inducă ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Număr record de transporturi de lemn

Deputatul liberal Marius Bodea contrazice în totalitate dezmințirile guvernanților. Acesta cere, într-un proiect de act normativ, interzicerea totală a tăierilor de lemne în perioada stării de urgență. ”Statisticile și dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu, că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani și că acestea au atins cote alarmante, iar în ultima perioadă cu atât mai mult. Este de notorietate faptul că defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant, în ultima perioadă, pe durata stării de urgență cauzată de Covid-19, deoarece firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia și taie ilegal cantități uriașe de lemne. În această perioadă dificilă, s-a înregistrat un nivel record de exploatare a pădurii. Și oficial, din Inventarul Forestier Național, se știe că, pe lângă fiecare arbore doborât legal, un altul cade tăiat ilegal. Totodată, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de transporturi legale de lemn defrișat. Aceste transporturi legale sunt, însă, cel mai bun indiciu că tăierile ilegale au crescut. Asta, pentru că foarte multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn. Având în vedere faptul că, începând cu 23 martie, Garda Forestieră și cea de Mediu lucrează majoritar în sistem online, hoții de lemne nu mai sunt verificați”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
831 afisari

6 COMENTARII

  1. Afară cu criminalii străini care ne măcelăresc pădurile iar tăietorii băștinași, împușcați, împreună cu cei care îi acoperă și le iau mita!

  2. propun o renationalizare a padurilor, nu este permis ca sa aiba paduri oricine, sa le defriseze cum vor ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger