Cauta

Liberalii pregătesc disponibilizări masive la companiile de stat

Parlamentarii PNL au inițiat o lege prin care anunță măsuri de protecție socială după concedierile în masă care se vor face la companiile de stat. Principala motivație a disponibilizărilor colective, susțin liberalii, este eficientizarea societăților naționale, regiilor autonome, companiilor naționale și a societăților cu capital majoritar de stat.

Disponibilizații se pot angaja la aceeași societate doar dacă aceasta se privatizează

Pentru a putea răspunde modificărilor și exigențelor de pe piață, acțiunile de adaptare ale operatorilor economici trebuie să urmărească în primul rând flexibilitatea aparatului productiv, care este una din problemele specifice companiilor naționale, susțin parlamentarii liberali. ”Pentru sectoarele economice definite ca fiind prioritare trebuie stabilite măsuri astfel încât să se asigure atingerea unor indicatori macroeconomici comparabili cu cei ai statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel,  este necesară transformarea complexă a structurilor economico-productive, a raporturilor sociale din cadrul entităților cu capital majoritar de stat pentru a elimina riscurile acumulării de datorii în viitor, printr-un program de eficientizare. Obiectivele principale ale programelor de eficientizare sunt reducerea în continuare a pierderilor de exploatare până la eliminare, obținerea unei competitivități reale în condițiile unei piețe libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai bună a potențialului uman și tehnic existent, pentru reducerea timpilor de intervenție în cadrul lucrărilor de mentenanță”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Jihad în Valea Jiului

Principalele companii vizate de parlamentari pentru măsurile de protecție socială după disponibilizările colective sunt Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Închideri Mine Valea Jiului. Potrivit proiectului de lege, de măsurile compensatorii nu vor putea beneficia decât cei care au încheiate contracte de muncă pe perioadă nedeterminată cu cel puțin 36 de luni înaintea concedierii. Totodată, angajații care vor fi disponibilizați vor primi ajutor de șomaj și un venit de completare. Venitul lunar de completare se va stabili odată cu indemnizația de șomaj și va fi egal cu diferența dintre nivelul indemnizației de șomaj și câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea. Venitul de completare se va acorda lunar pe o perioadă de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă între 3 ani și până la 10 ani, de 20 de luni pentru persoanele cu o vechime între 10 și 15 ani, de 22 de luni pentru vechime între 15 și până la 25 de ani, și de 24 de luni pentru salariați cu vechime de cel puțin 25 de ani.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version