AcasăNewsLiberalii pregătesc disponibilizări masive la companiile de stat

Liberalii pregătesc disponibilizări masive la companiile de stat

Disponibilizații se pot angaja la aceeași societate doar dacă aceasta se privatizează

Parlamentarii PNL au inițiat o lege prin care anunță măsuri de protecție socială după concedierile în masă care se vor face la companiile de stat. Principala motivație a disponibilizărilor colective, susțin liberalii, este eficientizarea societăților naționale, regiilor autonome, companiilor naționale și a societăților cu capital majoritar de stat.

Disponibilizații se pot angaja la aceeași societate doar dacă aceasta se privatizează

Pentru a putea răspunde modificărilor și exigențelor de pe piață, acțiunile de adaptare ale operatorilor economici trebuie să urmărească în primul rând flexibilitatea aparatului productiv, care este una din problemele specifice companiilor naționale, susțin parlamentarii liberali. ”Pentru sectoarele economice definite ca fiind prioritare trebuie stabilite măsuri astfel încât să se asigure atingerea unor indicatori macroeconomici comparabili cu cei ai statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel,  este necesară transformarea complexă a structurilor economico-productive, a raporturilor sociale din cadrul entităților cu capital majoritar de stat pentru a elimina riscurile acumulării de datorii în viitor, printr-un program de eficientizare. Obiectivele principale ale programelor de eficientizare sunt reducerea în continuare a pierderilor de exploatare până la eliminare, obținerea unei competitivități reale în condițiile unei piețe libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai bună a potențialului uman și tehnic existent, pentru reducerea timpilor de intervenție în cadrul lucrărilor de mentenanță”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Jihad în Valea Jiului

Principalele companii vizate de parlamentari pentru măsurile de protecție socială după disponibilizările colective sunt Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Închideri Mine Valea Jiului. Potrivit proiectului de lege, de măsurile compensatorii nu vor putea beneficia decât cei care au încheiate contracte de muncă pe perioadă nedeterminată cu cel puțin 36 de luni înaintea concedierii. Totodată, angajații care vor fi disponibilizați vor primi ajutor de șomaj și un venit de completare. Venitul lunar de completare se va stabili odată cu indemnizația de șomaj și va fi egal cu diferența dintre nivelul indemnizației de șomaj și câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea. Venitul de completare se va acorda lunar pe o perioadă de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă între 3 ani și până la 10 ani, de 20 de luni pentru persoanele cu o vechime între 10 și 15 ani, de 22 de luni pentru vechime între 15 și până la 25 de ani, și de 24 de luni pentru salariați cu vechime de cel puțin 25 de ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.811 afisari

8 COMENTARII

  1. exista 10000service uri auto neatorizate,cel putin.astia cistiga bani,dar nu baga si la stat.propunem sa i verificati pe toti.care repara,spala madini fara factura,ca ei zic ca sintbasa jmecheri,pac amenda 10000euro,ca tot sintem in uuee.propunem impozitarea fierului vechi,a rablelor cumparate,a celor care fac specula cu cartofi si altele.

  2. POLITRUCII TEMBELI NU AU POLITICI SAU STRATEGII DE DEZVOLTARE EI ACTIONEAZA INSTINCTUAL CA SI DOBITOACELE……………

  3. Normal.Dupa ce capitalul autohton al securistilor rai (suveranisti) a fost decimat, trebuie subtiat la maxim si sectorul de stat romanesc, pt ca Roemanika sa devina Kololonia perfecta.

  4. vedeti si aici https://www.activenews.ro/economie-agricultura/Ministerul-Agriculturii-propune-un-proiect-de-lege-care-ar-interzice-taranilor-sa-vanda-porcii-crescuti-in-gospodarie.-Marii-producatori-saluta-decizia-158570#frm-comentariu.
    Schema e aceeasi ca la venirea primului comunism.Se ataca taranul roman, se recruteaza deturneaza muncitorul.Pe cel din anii’50 l-au trecut la ‘stat” (comunismul „internationalist”), pe cel de azi,post industrial, l-au spalat pe creier si l-au bagat la uninationala.Pardon, multinationala.Hastagnazistulneomarxistul de azi este „omul muncii” de ieri din Ro sau bolsevicul de alaltaieri care si-a dinamitat Rusia mama.Le-a iesit cu rusii 80 de ani, cu romanii o sa le iasa pana la sfassitul socing-ului asta.

  5. nu trebuie să dispere nimeni, sectorul privat are nevoie acută de forţă de muncă…

  6. Compententa ar trebui sa plece de sus: de verificat competenta dnului Orban, dnei Turcan…etc.
    Aceeasi procedura cand a venit PDL la putere. Si a pus oamenii in posturi cheie, inclusiv in magistratura.
    Dupa care au aparut achizitiile publice, dosarele penale…

  7. Oportunitate excelenta lucru pe internet.
    Se lucreaza cu program flexibil. Instruire asigurata. Preferi sa mergi la job? Poti sa ai incredere in noi. De ce sa nu incepi acum? Suntem extrem de ambitiosi. Aici gasesti seriozitate. Fiindca suntem cei mai buni. Tu decizi cat vei castiga. Oportunitate foarte serioasa. Trimite-mi mesajul VREAU MAI MULTE INFORMATII, dupa ce ma contactezi la adresa mea de email:
    oportunitate337@gmail.com

  8. De unde dracu sa tai doar de la jandarmi.
    Mineritul e distrus din tara exportatoare de curent anul trecut bravul guvern Dracila a importat curent?!…
    Politia duce lipsa de cadre cam 50.000…
    Sanatatea duce lipsa de cadre cam 10.000 printre care multi medici de fam la sat…
    Armata cere tara tara vrem ostasi de unde? Din diaspora Ciuca!
    La Casa de Pensii e nevoie urgenta de peste 5000 de oameni pt recalculari…
    La Posta trebuie o treime in plus sa poata asigura depeșa…
    La CFR trebuie jumatate de forta activa nu de vandut bilete, care sa schimbe sine rupte…
    Etc
    In Brasov nici dupa 75 de ani de la razboi nu s-a facut o halta de aeroport, desi e cel mai performant oras din tara turistic deci scoate casul la buget, regele Mihai a facut prima cursa aeriana de pasageri din lume Bucuresti-Brasov-Berlin si a produs local 1000 de avioane moderne de vanatoare pt est.
    Deci si acolo cam 3000 de bugetari, etc.
    De bugetari nu poti fugi
    draca Pnl cel mult te izbesti ca de un zid…

    Ps
    Bolsevicii ca sa nu uneasca Romania militar administrativ comercial si social spuneau ca in centrul tarii nu se face niciodata aeroport ca te ocupa americanii repede… ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger