AcasăNewsLiberalii nu mișcă în fața lui Iohannis. Spitalele private, favorizate din nou

Liberalii nu mișcă în fața lui Iohannis. Spitalele private, favorizate din nou

Liberalii susțin că spitalele private sunt discriminate

După ce bonusurile de risc Covid-18 ale lui Iohannis s-au dus mai mult la spitalele și clinicile private, liberalii s-au gândit să mai creeze o facilitate pentru acestea. Astfel, parlamentarii PNL au inițiat un  proiect de lege prin care unitățile sanitare private să fie scutite de impozite.

Alocarea unei părți importante din bugetul Sănătății către mediul privat este, se pare, singura politică extrem de consecventă a lui Iohannis și a liberalilor. După încercarea nereușită de privatizare a Sănătății, președintele Iohannis a venit cu sporul de risc de 500 de euro pentru cadrele medicale, un spor care a ajuns mai mult la unitățile sanitare private, care au stat undeva, pitite, în spatele liniei frontului, și nu la spitalele de stat sau la serviciile de ambulanță. Urmând linia de partid, deputații liberali au decis să mai creeze o facilitate pentru ”săracii” din medicina privată, scutindu-i de impozite. Astfel, unitățile sanitare private vor fi scutite de impozitul pe clădiri, pe motiv că de aceeași scutire ar beneficia și unitățile sanitare publice. Totodată, pe lângă spitalele și clinicile private, de aceeași scutire de impozit vor beneficia și cabinetele de medicină de familie și cabinetele medicale ale ambulatoriilor de specialitate, potrivit unui proiect de lege inițiat de liberali.  Parlamentarii PNL motivează nevoia de scutire de impozite pentru unitățile private prin faptul că, în prezent, se face o discriminare între sănătatea publică și cea privată, împiedicând, astfel, dezvoltarea privaților.

Scutire de impozit pentru binele pacienților

În 2015, când a fost adoptat Codul Fiscal, legiuitorul a acordat facilitatea scutirii de impozit/taxă pe clădirile unităților sanitare publice, în scopul sprijinirii dezvoltării serviciilor medicale la nivel național, susțin parlamentarii PNL. ”Din păcate, în conținutul acestei excepții, prin sintagma <<clădirile unităților sanitare publice>> se înțelege exclusiv clădirea aparținând unităților sanitare de tipul spitale/clinici/policlinici din rețeaua publică, în subordinea Ministerului Sănătății sau unități aflate în directa administrare a administrației publice locale, fără a include în această categorie și unitățile sanitare private, care furnizează populației servicii similare, în majoritatea situațiilor aceste unități aflându-se în relații contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Această prevedere creează, din păcate, un regim fiscal discriminatoriu între unitățile sanitare publice și unitățile sanitare private, aspect care impietează asupra dezvoltării unor servicii de sănătate de calitate pentru populație. În condițiile în care este necesară dezvoltarea urgentă a unor servicii medicale de calitate pentru populație, care pot fi furnizate într-un mediu concurențial, atât de unitățile sanitare din sectorul public, cât și de unitățile sanitare din sectorul privat, propunem modificarea Legii, astfel încât în categoria beneficiarilor scutirii de impozit/taxă pe clădirile cu destinația exclusiv a furnizării de servicii medicale să fie incluse și unitățile sanitare private”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ al PNL.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
556 afisari

1 COMENTARIU

  1. FELICITARI ! COMENTARIILE VA FAC CINSTE , SA NU VA REPEZITI SA LE CENZURATI IN STIL CARACTERISTIC , SE INSCRIU IN ORIENTAREA PUBLICATIEI . 10 COMENTARII CE ARATA NIVELUL LA CARE A AJUNS NATIONAL OPLOSIND MANCURTUL OLIGOFREN IONNICKLILIANISIEVIOLETABARNACIOLICACIOLACUGABRIELAFIREAALINAGHEORGHIU . TOT INAINTE ! VAI STEAUA NOASTRA DE JURNALISTI ….!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger