AcasăNewsLiberalii au decis: NU pentru popor, DA pentru bănci

Liberalii au decis: NU pentru popor, DA pentru bănci

Bunăstarea băncilor, principalul scop al Guvernului Orban

Legea care amână ratele la bănci ale românilor, votată în Parlament, a fost atacată la Curtea Constituțională de liberali, care au considerat măsura populistă. Deputații PSD i-au acuzat de liberali de iresponsabilitate, în alegerea de a susține băncile, în detrimentul românilor.

Bunăstarea băncilor principalul scop al Guvernului Orban

PNL a atacat la Curtea Constituțională legile votate în Parlament de amânare a ratelor la bănci, a plății facturilor la utilități și a CAS-ului pentru firme și persoane fizice, întârziind aplicarea actelor normative cu cel puțin două luni. ”Asta dovedește încă o dată că PNL este iresponsabil, deci nu se gândește la români, în primul rând. Atacarea la CCR înseamnă că nu pot fi luate măsurile prin care pot fi ajutate firmele, prin care pot fi ajutați oamenii, ei vor să tragă de timp, în condițiile în care românii au mai multă nevoie ca oricând de acest sprijin”, ne spune deputatul Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei. Senatorul Daniel Zamfir a criticat extrem de dur decizia parlamentarilor PNL, acuzându-i pe aceștia că ”vor să îngroape România”. ”Atacarea la CCR a legilor de amânare a plății ratelor la bănci până la sfârșitul anului și a amânării plății facturii la utilități pentru o perioadă de trei luni, precum și a facilităților fiscale acordate firmelor românești și persoanelor fizice afectate de criză, e proba clară că PNL-iștii n-au nicio treabă cu românii și cu România. Să ne acuzi de populism, că vrem să salvăm firmele românești și să evităm ruina iminentă a peste două milioane de familii, e o mare mizerie! Ce guvern e ăsta care are singura grijă să garanteze băncilor dobânzile din bani publici? De ce nu garantează și hotelierilor sau proprietarilor de restaurante pe care i-au obligat să-și închidă afacerile? De ce nu țineți cu România? Interesele cui le apărați? Tot de populism ne acuzați și când am dublat salariile medicilor…iar acum sunt eroii noștri și ne rugăm la Dumnezeu să-i țină sănătoși! Nu v-ar fi rușine, ipocriților!”, a scris senatorul Daniel Zamfir, într-o postare pe Facebook.

Băncile nu dau împrumuturi firmelor

Deputații semnalează faptul că ordonanța apărută în Monitorul Oficial, prin care întreprinderile mici și mijlocii pot lua credite cu garanție de 80% de la stat, nu funcționează. Și asta pentru că băncile refuză să mai acorde împrumuturi IMM-urilor. ”Intenția Guvernului cu ordonanța care garantează creditele la bănci pentru IMM-uri este lăudabilă, dar dacă dvs sunați acum la o bancă, și una care se laudă că e singura românească, nu numai că au închis tot și nu răspund la telefoane, dar dacă reușiți să vorbiți cu cineva, vă va da un răspuns care vă va dezarma: <<avem ordin să nu dăm nimic pe IMM-uri>>. Iar această bancă era singura prietenoasă cu IMM-urile. Iată că și în chestiuni de genul acesta operează panica și se pare că piețele intră în fibrilație. Din păcate, suferim noi, pentru că economia va fi într-un fir de ață după perioada asta. Acum se va amâna și promulgarea acestor legi care ar i-ar fi ajutat pe români. Prevederile legii erau pentru cetățenii români care trăiesc și muncesc în această țară și care în situația în care nu pot desfășura activități, ba, mai mult, sunt trimiși în șomaj tehnic și chair șomaj normal, veniturile scad și teama față de ziua de mâine există, tocmai de acea măsurile care s-au luat în toată lumea ar fi trebuit adoptate și la noi. Guvernul, prin ordonanțe, nu a făcut acest lucru, din contră, a făcut să fie aproape imposibil pentru IMM-uri, pentru persoane fizice să se adreseze băncilor cu cereri de amânare, de reeșalonare a ratelor și chiar suspendarea lor. Ba, mai mult, nu există nici programe de finanțare pentru IMM-uri, așa cum au zis sus și tare că vor face. De aceea toate aceste măsuri erau absolut necesare. Atacarea la Curtea Constituțională este un gest de iresponsabilitate față de cetățeni și de servilism față de interesele economice ale unor mari bănci și companii care operează în România”, ne-a declarat deputatul Adrian Solomon.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.710 afisari

1 COMENTARIU

  1. la inceput la prima iesire ne a zis careva ca e timpul scurt si treaba multa ,iar acum vedem ca timpul se lungeste si treaba e mai mult decat putina sau poate e altceva prin catacombe ??????!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger