AcasăNewsLiber la imprumuturile ipotecare in euro

Liber la imprumuturile ipotecare in euro

Avansul pentru creditele imobiliare in euro va fi de minimum 30%

Banca Nationala a Romaniei a aprobat Regulamentul privind creditarea persoanelor fizice. Imprumuturile ipotecare sunt mai putin restrictive decat cele de consum.

Avansul pentru creditele imobiliare in euro va fi de minimum 30%

Anuntul a fost facut sambata de catre BNR, iar actul va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, adica cel mai probabil in aceasta saptamana.  Potrivit BNR, Regulamentul urmareste alinierea numarului de credite noi acodate in lei la cele in euro, mult mai numeroase in prezent, din cauza usurintei cu care erau contractate acestea din urma pana nu demult. BNR  sustine ca, potrivit noilor norme, atat persoanele creditate, cat si bancile trebuie protejate de riscul valutar, ceea ce sugereaza ca aceste credite ar urma sa se scumpeasca, tocmai pentru acoperirea acestui risc.

Gata cu smecheriile!

Potrivit noului regulament,  valoarea unui credit imobiliar nu poate depasi 85% din valoarea imobilului si poate fi de maximum 70% la creditele in euro si de cel mult 60% in cazul celor in alte valute, cum ar fi francul elvetian, de pilda.  Pentru a mai taia din pofta de imprumuturi a romanilor,  creditele de consum vor fi acordate pe o durata de maxim 5 ani, iar garantiile trebuie sa fie de 133% din valoare sumei cerute de la banca. Conform noilor norme, capacitatea de rambursare a clientilor se va analiza pe baza unui nivel al veniturilor de maximum 20% fata de cel aferent anului anterior, deci gata cu smecheriile privind adeverintele de venit „umflate”, pentru obtinerea unui credit mai mare.

author avatar
Arpad Dobre
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger