AcasăNewsLeul slab scumpeste viciile romanilor

Leul slab scumpeste viciile romanilor

Banca Nationala a Romaniei a stabilit ieri un curs de 4,30 lei pentru un euro,  pe baza caruia se vor calcula accizele in 2012. Drept urmare , tigarile, alcoolul, carburantii si cafeaua se vor scumpi.

Fumatorii vor da mai multi bani pe viciul lor

Conform Codului Fiscal, cursul leu/euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie este utilizat in calcularea accizelor aferente produselor considerate de lux, adica tutunul, alcoolul si bauturile alcoolice (cu exceptia vinului si a berii), cafeaua, benzina, motorina. Intrucat in 2010 cursul de referinta a fost de 4,26 lei/euro, iar  ieri s-a stabilit la nivelul de 4,30 lei/euro,  accizele se vor majora anul viitor cu circa 0,2%.  Fumatorii trebuie sa aiba in vedere ca viciul lor, destul de scump si in prezent, ii va obliga sa scoata mai multi bani din buzunar in 2012.  In prezent, acciza pe un pachet de tigari este de 1,5 euro, respectiv circa 6,25 de lei, bani care merg in vistieria statului. De la 1 ianuarie 2012, acciza se va majora la 6,45 lei /pachet.

 

Cafeaua se va scumpi la randul ei, e drept cu  mult mai putin,  acciza de un leu pe kilogram, in prezent, urmand sa se majoreze cu 10 bani/kg.  Consumatorii de tarii trebuie sa stie ca si bauturile alcoolice se vor scumpi cu pana la 5 lei pe litru. De asemenea, si pretul  carburantilor va fi majorat  cu circa 0,2% pe litru.

Arpad Dobre

author avatar
eNational
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger