AcasăNewsLeul si-a luat din nou „portia” de depreciere

Leul si-a luat din nou „portia” de depreciere

Ministrul de Finante Florin Georgescu asteapta sa se calmeze criza politica

Leul a devenit de mai bine de o saptamana tinta atacurilor speculative, inregistrand zi de zi noi maxime istorice. Moneda nationala a ajuns ieri la peste 4,55 lei/euro. Romania e „urecheata” de Bruxelles si amenintata cu retrogradarea de Moody’s.

Ministrul de Finante Florin Georgescu asteapta sa se calmeze criza politica

Dupa ce Banca Nationala a stabilit vineri un curs valutar de 4,5495 lei/euro, moneda nationala s-a depreciat ieri din nou, atingand nivelul de 4,5571 lei/euro. Situatia nu este mai buna nici in raport cu dolarul SUA, cursul urcand de la 3,7274 lei/USD vineri la  3,7399 lei/USD ieri. Leul a pierdut in ultimele sase luni peste 5,5% fata de euro  si aproape 12% fata de dolarul american.

„Cursul va reveni sub 4,5 lei/euro”

Banca Nationala, ramasa singura sa se lupte cu inflatia, speculatorii si efectul demolator al unor declaratii politice, incearca sa pastreze aparentele, dar o face tot mai greu. Fost prim-viceguvernator al BNR, ministrul de finante Florin Georgescu sustine insa ca situatia se va remedia. „Cursul va reveni sub 4,5 lei/euro ca efect al calmarii si clarificarilor de pe scena politica”, a declarat ieri Georgescu. Peste o ora, leul s-a depreciat cu aproape un ban fata de euro.

Aderarea Romanie la UE, prematura

Recesiunea din Romania este urmarea politicilor economice din ultimii ani, dar si a crizei din zona euro. Totusi, fostul presedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, a gast cu cale sa „urecheze” Bucurestiul cu o declaratie discutabila. „Aderarea Romaniei la UE a fost prematura”, sustine Pottering, uitand ca Grecia, nu Romania, „sifoneaza” sute de miliarde de euro de la UE.

Amenintare cu retrogradarea

In tot acest „iures”, s-a gasit si agentia Moody’s sa dea cateva avertismente, semn ca are de gand sa retrogradeze ratingul, aflat si asa la un pas de „junk” (gunoi) al Romaniei. Agentia sustine ca prin actiunile lor, autoritatile de la Bucuresti ar putea pune in pericol consolidarea fiscala reusita de tara in ultimii trei ani. Acesta ar putea fi un nou semnal pentru speculatori sa reia atacul asupra leului.

author avatar
Arpad Dobre
142 afisari

1 COMENTARIU

  1. APEL
    Catre GUVERNUL Romaniei
    Domnilor , PRIM-MINISTRU Victor PONTA si VICE-PREMIER Florin GEORGESCU

    Dupa 1989 marii nostri “PATRIHOTI” conducatori autoimpusi, pe diverse cai, ai unor institutii fundamentale ale Ro au aplicat in numele reformei si dezvoltatii economice tot felul de tehnici si mijloace de FRAUDARE, de TEPUIRE si de SMENUIRE a AVUTIEI NATIONALE inclusiv pe cea de cumparare, in mod NETRANSPARENT a valutei de pe piata interna SUB PRETEXTUL mentinerii sau reabilitarii monedei nationale LEUL sau pentru stoparea INFLATIEI, in loc sa investim aceste fonduri banesti in cresterea productivitatii muncii si a ritmului de dezvoltare economica.
    In acest an Romania este in perioada unor zbateri politice VIRULENTE dar STERILE, cu relizarile economice suntem aproape de ZERO, nevoile financiare sunt din ce in ce mai mari, in speranta ca poate mai indentificam resurse financiare sau/si pe unii care s-au infruptat fara omenie din truda poporului si fac acum pe FARISEII neamului, in vederea aflarii unor adevaruri istorice care sa ne ilumineze caile viitorului, in numele poporului roman, va solicitam sa dati publicitatii urmatoarele date financiare:
    – Care sunt fondurile financiare anuale alocate dupa 1989 pe motive de mentinere sau reabilitare a monedei nationale LEUL si de stopare a INFLATIEI , utilizate de BNR?
    – Care este graficul efectuarii acestor operatiuni?
    – Care sunt persoanele juridice si fizice care au profitat de aceste operatiuni neortodoxe?

    Semneaza
    BLOCUL NATIONAL al ONG-rilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger