AcasăNewsLeul se va prabusi in toamna

Leul se va prabusi in toamna

Mugur Isprescu sustine ca iesirile de capital din Romania vor pune mari presiuni pe cursul valutar

Moneda nationala s-a tinut „batoasa” anul trecut, iar Banca Nationala a Romaniei a facut eforturi pentru a stopa aprecierea leului. Trendul s-a inversat, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat ca moneda nationala va continua sa se deprecieze, in special in toamna.

Mugur Isprescu sustine ca iesirile de capital din Romania vor pune mari presiuni pe cursul valutar

Seful BNR a admis ieri ca leul tinde sa se deprecieze in continuare. „Acum 12 luni, BNR se  <<chinuia>> sa nu aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile. Acum, dupa un an, el tinde sa se duca in partea cealalta, spre 4,4 (lei/euro – n.r.) si mai mult”, a mentionat Isarescu. El a atras insa atentia asupra fluctuatiei mari a cursului valutar. „In primavara anului precedent incepusera din nou intrari de capital, in Romania si in alte tari din Europa rasariteana. Din toamna acestui an, cu deosebire din pozitia bancilor comerciale mari europene, au loc iesiri de capital. Influenteaza cursul, determina in mare masura raportul cerere/oferta pe piata valutara si este sursa de mare volatilitate”, a spus Isarescu. In „traducere”, ne putem astepta ca, din toamna, moneda nationala sa se deprecieze si mai mult decat a facut-o recent, cand a depasit 4.4 lei/euro.

Inflatia e in graficul BNR

Cu toata volatilitatea care poate influenta puternic cursul valutar, Isarescu a tinut sa precizeze ca inflatia se afla in graficul estimat de BNR. „Pana in anul 2014 intrevedem mentinerea inflatiei in tinta prognozata. Avem pentru acest an 3,2% si 3% pentru 2013. Pentru prima parte a anului 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit (de circa 3% – n.r.)”, a precizat Mugur Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger