AcasăNewsLeul se va aprecia, ratele la creditele in euro vor scadea

Leul se va aprecia, ratele la creditele in euro vor scadea

Romanii care s-au imprumutat in euro vor plati de anul viitor rate tot mai mici. Moneda unica a inceput sa piarda teren in fata leului.

Romanii vor plati tot mai putini lei pentru achitarea ratelor in euro

Analistii de la JP Morgan au reusit sa aduca un zambet pe fata romanilor tot mai impovarati de ratele la diverse credite. Moneda noastra nationala a inceput sa prinda puteri de cateva zile, iar expertii institutiei mentionate sustin ca nu este o intamplare: leul se va aprecia simtitor de anul viitor si va ajunge in cateva saptamani la un curs de 4,2 lei/euro. Motivul principal il constituie nu doar slabirea  euro ci, in special, alinierea la noul standard de contabilitate IFRS (International Financial Reporting Standards),  in locul RAS (sistemul romanesc de raportare contabila).  Aceasta presupune renuntarea la anumite provizioane (rezerve) pe care bancile si le faceau conform vechilor reglementari.

Analistii estimeaza ca, in consecinta, pe piata vor aparea circa doua miliarde de euro,  bani care, in urma tranzactiilor interbancare, vor crea posibilitatea ieftinirii monedei unice, ducand la reducerea sumelor pe care romaniile platesc in lei pentru achitarea ratelor la creditele in valuta. Concret, daca acum o rata de 200 de euro se achita cu circa 880 lei la un curs de 4,4 lei/euro,  peste cateva saptamani ar putea scadea la 840 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger